Menu
Donald Tusk viser hjertetegn med hendene etter at resultatet av voteringen i den polske nasjonalforsamlingen var klart mandag. Foto: Michal Dyjuk / AP / NTB

Donald Tusk får regjeringsoppdraget i Polen

Donald Tusk gjør comeback som statsminister i Polen etter at Mateusz Morawiecki ikke fikk nok stemmer i en tillitsvotering i nasjonalforsamlingen mandag.

Av NTB | 11.12.2023 19:10:01

Politikk: Tidligere EU-president Tusk har støtte fra et flertall av partiene i nasjonalforsamlingen, noe Morawiecki og hans nasjonalistiske parti Lov og rettferdighet (PiS) ikke klarte å sikre seg i valget i oktober.

I voteringer mandag fikk Tusk 248 stemmer av de 449 medlemmene som var til stede, mens Morawiecki fikk 201.

Tusk skal tirsdag holde en tale i nasjonalforsamlingen der han skisserer opp den påtroppende regjeringens planer framover. Han må også gjennom en tillitsvotering før han etter planen blir tatt i ed onsdag av president Andrzej Duda.

Tusk var polsk statsminister fra 2007 til 2014 og deretter EU-president fra 2019 til 2022. Med mandagens avstemning gjør han slutt på åtte år med nasjonalistisk og EU-kritisk PiS-styre, og Polen kan håpe på et bedre forhold til EU.

Selv om PiS ble valgets største parti, fikk det ikke flertall og hadde ingen det kunne inngå koalisjon med. Tusks koalisjon av tre partier fikk imidlertid flertallet de trengte, og de er allerede blitt enige seg imellom om fordelingen av ministerposter.

– Din erfaring og sterke tro på våre europeiske verdier blir verdifullt når vi skaper et sterkere Europa, til det beste for det polske folk, skriver hun på X/Twitter.

Selv om mange polakker, særlig på landsbygda, støttet det nasjonalkonservative PiS-styret, var regjeringen til Morawiecki på kant med liberale polakker i byene og på konstant kollisjonskurs med EU.

I løpet av de åtte årene PiS styrte, er titalls milliarder euro som Polen skulle hatt fra EU, blitt frosset på grunn av uenighet mellom EU og Polen om mangel på demokratisk styresett.

PiS-leder Jaroslaw Kaczynski, som har styrt regjeringens politikk de siste åtte årene, beklager at hans regjering falt, og sier han frykter for framtiden. Kanskje det til og med er slutt på demokratiet, mener han.

Lech Walesa, som sto i spissen for opprøret mot kommuniststyret på 80-tallet og støtter Tusk, reiste fra sitt hjem i Gdansk for å være til stede i nasjonalforsamlingen, selv om han fortsatt er svak etter å ha blitt lagt inn på sykehus med korona.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen var raskt ute med å gratulere Tusk med oppdraget.

Konfliktene gjaldt blant annet omstridte juridiske reformer som EU mente undergravde domstolenes uavhengighet, valgreformer som undergravde demokratiet, og Europas strengeste abortlovgivning.

Flere nyheter: