Donald Trump erklærer seg ikke skyldig i dokumentsaken
USAs tidligere president Donald Trump erklærte seg ikke skyldig i brudd på USAs spionasjelov og andre tiltalepunkter da han møtte i retten i Miami tirsdag.
Politikk: FBI-agenter tok seg i august 2022 inn i Trumps bolig Mar-a-Lago i Florida og fant rundt 13.000 dokumenter lagret i kasser som sto stablet i boligens dusjrom, baderom, soverom, på et kontor og i et lagerrom.
Dokumenter fra Det hvite hus tilhører regjeringen og skal overlates til Nasjonalarkivet når presidentperioden er omme.
Rundt 100 av dokumentene som ble funnet var gradert som topphemmelige og handlet blant annet om USAs og andre lands atomvåpen og militære kapasitet, samt hvilke områder USA potensielt kan være sårbart på.
I retten i Miami ble tiltalepunktene lest opp ett for ett, og Trumps forsvarer Todd Blanche opplyste deretter at den tidligere presidenten erklærte seg ikke skyldig.
– Vi erkjenner oss absolutt ikke skyldig, sa Blanche.
Trump selv satt taus med armene i kors, iført svart dress og sitt sedvanlige røde slips.
Selv kaller Trump det hele for en heksejakt.
«På vei til retten. Heksejakt!», skrev Trump på sin egen sosiale medier-plattform Truth Social tirsdag.
Der langet han ut mot det amerikanske rettsvesenet, kalte USA et korrupt land og hevdet at president Joe Bidens administrasjon er «helt ute av kontroll».
På spørsmål om hvordan han syntes dagen hadde gått, svarte han «helt flott!». Deretter ropte han «mat til alle» og tilhengerne svarte med å synge bursdagssangen for ham en dag på forskudd. Onsdag fyller Trump 77 år.
Den tidligere marinesoldaten jobbet for Trump i Det hvite hus, og han fortsatte å jobbe for ham da Trump trakk seg tilbake i boligen i Mar-a-Lago.
Ifølge The Wall Street Journal er Nauta en nøkkelfigur i etterforskningen av den tidligere presidentens håndtering av dokumenter.
Smith kunngjorde tiltalen mot Trump i forrige uke og understreket at han ønsket en rask rettssak.
– Lovene våre som beskytter nasjonal forsvarsinformasjon er avgjørende for USAs sikkerhet og de må håndheves, sa han fredag.
– Brudd på disse lovene setter landet vårt i fare, la han til.
Av de 37 tiltalepunktene gjelder 31 brudd på USAs spionasjelov. Flere av tiltalepunktene har en strafferamme på 20 år.
Ifølge tiltalen satte Trump USAs nasjonale sikkerhet i fare ved å beholde gradert forsvarsinformasjon, hindre etterforskningen, skjule dokumenter, avgi falsk forklaring og dele sensitiv informasjon med personer uten sikkerhetsklarering.
Etter rettsmøtet satte Trump kursen for den kjente cubanske restauranten Versailles i sentrum av Miami, der en gruppe tilhengere var samlet.
Trumps nære medarbeider Walt Nauta møtte også i retten tirsdag, tiltalt for medvirkning i dokumentsaken. Han tok ikke stilling til tiltalen om medvirkning ettersom han ikke har advokat i Florida.
Til stede i retten var også spesialetterforsker Jack Smith, som i november ble utnevnt av justisminister Merrick Garland til å lede etterforskningen av Trumps håndtering av graderte dokumenter og forsøk på å hindre at Joe Biden ble utropt til valgvinner i 2020.