Menu
En mann sitter ved ruinene av sitt ødelagte hus i Spera-distriktet, som ligger på grensa mellom provinsene Khost og Paktika i Afghanistan. Foto: AP / NTB

Dødstallet stiger etter jordskjelv i Afghanistan

Over 1.000 mennesker omkom i et jordskjelv øst i Afghanistan, ifølge myndighetene i Paktika-provinsen. Dødstallet stiger i det uveisomme terrenget.

Av NTB | 22.06.2022 20:00:57

Politikk: – Tallet på døde stiger. Folk graver grav etter grav, sier sjefen for kultur- og informasjonsdepartementet i provinsen, Mohammad Amin Huzaifa.

Ifølge det statlige nyhetsbyrået Bakhtar er minst 1.500 mennesker skadd i skjelvet, og Huzaifa sier at mange mennesker er fanget under ruinene.

Skjelvet rammet en fattig region der folk fra før er ofre for en konstant humanitær krise som er blitt verre etter at Taliban tok makten i august i fjor.

I de siste dagene var situasjonen dessuten blitt kritisk på grunn av kraftig regn, med jord- og søleskred som resultat, som i sin tur legger hindringer i veien for redningsarbeidet.

Tallene på døde og skadde steg onsdag etter hvert som redningsarbeidere tok seg fram til avsidesliggende landsbyer.

– Det var skrekkelig, sier 22 år gamle Arup Khan som ligger på sykehus i Paktikas hovedstad Sharan etter å ha blitt dratt fram fra ruinene.

– Det var skrik fra alle kanter. Familien min og jeg var under sølen, sier han.

– Vi oppfordrer alle hjelpeorganisasjoner til å sende team til området umiddelbart for å forhindre en ytterligere katastrofe, tvitret Taliban-talsmannen Bilal Karimi.

Mange internasjonale hjelpeorganisasjoner har imidlertid forlatt Afghanistan etter at vestlige styrker trakk seg ut av landet og Taliban grep makten i fjor.

Taliban har samarbeidet med Tyrkia og Qatar for å få gjenåpnet landets flyplasser, men nesten alle internasjonale flyselskap unngår landet, og det er derfor krevende å bringe inn redningsmannskaper og nødhjelp.

Pakistan lovet onsdag å komme de jordskjelvrammede til unnsetning med mat, telt, tepper og andre basisvarer.

– Situasjonen er kritisk, og det haster å redde folk ut av ruinene. Det handler om å redde liv, sier hun.

Norge bidrar nå med 5 millioner kroner gjennom Røde Kors-bevegelsen for å bistå med umiddelbar livreddende hjelp. De overlevende vil ha ulike behov, fra medisinsk behandling til mat, vann og husly.

– Jordskjelvet kunne ikke kommet på et verre tidspunkt. Denne katastrofen rammer sivile som allerede er hardt prøvet av en humanitær, økonomisk og menneskerettslig krise. I kriser er det alltid de fattigste som rammes hardest, sier Huitfeldt.

Norge har alt gitt 110 millioner kroner til humanitær assistanse til Afghanistan i 2022, men det understrekes at støtten ikke går til Taliban-regimet.

– Det er viktig at Taliban sørger for at humanitære organisasjoner får trygg og uhindret tilgang til området, sier Huitfeldt.

– Et kraftig jordskjelv er fortvilende i et land med alvorlig tørke og der halve befolkningen allerede er avhengig av nødhjelp. Sammen med våre partnere er vi nå forberedt på å gå inn med hjelp i den berørte Paktika-provinsen, sier Høybråten.

– Med nær tusen mennesker så langt registrert døde, kan vi av erfaring allerede nå fastslå at skadeomfanget er stort. I en slik situasjon har vi en stor fordel av å ha vært i landet for å hjelpe det afghanske folk i flere tiår, og sammen med våre partnere står vi nå klare for å bistå dem som trenger hjelp som aller mest i denne situasjonen, sier han.

FNs humanitære koordinator for Afghanistan, Ramiz Alakbarov, anslår at nærmere 2.000 hus er ødelagt i skjelvet.

Yaqub Manzor, en stammeleder i Paktika, forteller at innbyggerne i området er i full gang med hjelpeinnsatsen.

– Det lokale markedet er stengt, og alle sammen har skyndet seg til de berørte områdene, sier han.

Også i India var rystelsene merkbare, ifølge det europeiske seismologiske senteret EMSC. Det bor over 100 millioner mennesker i områdene der folk merket skjelvet i de tre landene.

Katastrofen er en enorm utfordring for Taliban, som med sin maktovertakelse har isolert Afghanistan. Selv før jordskjelvet var kapasiteten for redningsoperasjoner begrenset, med bare et fåtall flygedyktige fly og helikoptre.

Sist døde mange i to jordskjelv i det vestlige Afghanistan i januar, da hundrevis av hus ble ødelagt.

Det forrige store jordskjelvet var i Baghlan-provinsen nordøst i landet i 2002, kort tid etter den USA-ledede invasjonen i landet. Over 1.000 mennesker omkom i det skjelvet.

I 1998 kostet et kraftig jordskjelv minst 4.500 liv nordøst i Afghanistan.

Bilder fra området viser ofre for katastrofen som bæres inn i helikoptre. Lokale innbyggere leter gjennom restene av sammenraste bygninger.

Jordskjelvet rammet fire distrikter, og myndighetene ber om hjelp utenfra.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) lover norsk hjelp til ofrene.

Kirkens Nødhjelp, som har vært til stede i Afghanistan siden 1979, vurderer også muligheten for å bistå, sier generalsekretær Dagfinn Høybråten.

Jordskjelvet hadde en styrke på 5,9, ifølge US Geological Survey. Episenteret var 46 kilometer sørvest for byen Khost, der det bor over 160.000 mennesker.

Deler av Pakistan ble berørt av skjelvet natt til onsdag og hus skal ha blitt ødelagt. Også i Pakistans hovedstad Islamabad kunne skjelvet merkes. Pakistans meteorologiske institutt målte skjelvet til 6,1, og det skal ha hatt sitt senter rundt 10 kilometer under overflaten.

Afghanistan blir forholdsvis ofte rammet av jordskjelv, særlig i fjellkjeden Hindu Kush, som ligger der to deler av jordskorpa møtes.

Flere nyheter: