Menu
Flere hjem ble rasert da en tornado rammet Valley View-området nord for Dallas i Texas i helgen. Minst sju mennesker mistet livet som følge av uværets herjinger der. Foto: Julio Cortez / AP / NTB

Dødstallene stiger i stormrammede delstater i USA

Dødstallet etter tornadoene og ekstremværet som herjet det sentrale USA i helgen, har mandag steget til 21. Nå truer uværet også deler av østkysten.

Av NTB | 27.05.2024 16:53:08

Vær: Det ødeleggende uværet har kostet menneskeliv i Texas, Oklahoma, Arkansas og Kentucky, og rammet like nord for en trykkende hetebølge som satte varmerekorder fra Sør-Texas til Florida.

Meteorologer advarer om at været nå er på vei mot USAs østkyst. Millioner av mennesker som tilbringer fridagen Memorial Day utendørs oppfordres til å følge med på værmeldingen utover dagen.

Utover dagen er det ventet sterk vind og hagl flere steder, ifølge National Weather Service (NWS). Store deler av østkysten er i høyeste beredskap, fra Alabama til New York.

Kentucky-guvernør Andy Beshear, som tidligere erklærte unntakstilstand, sa på en pressekonferanse mandag at fire mennesker hadde omkommet i fire forskjellige fylker i delstaten som følge av uværet.

Dødstallet på 21 inkluderer også sju dødsfall i Valley View-området nord for Dallas i Texas, der husvogner ble revet i stykker av en tornado lørdag, og åtte dødsfall i Arkansas. I tillegg ødela tornadoene flere hjem og bensinstasjoner, og kastet biler over ende på motorveiene.

To personer er også bekreftet døde i Mayes County i Oklahoma. De skadede inkluderer også gjester i et utendørs bryllup.

USAs president Joe Biden kondolerer dem som har mistet en av sine kjære i uværet, og sier USAs krisebyrå er på plass for å gjennomføre skadevurderinger.

Han sier han har jevnlig kontakt med guvernører om hva slags føderal støtte de måtte trenge.

Tornadoer er relativt vanlige i USA, spesielt i sentrale og sørlige deler av landet.

De kraftige stormene som har herjet sentrale og sørlige delstater gjennom helgen, har forårsaket store skader. Vinduer har blitt knust i storbyer som Houston, hus revet opp av vinden og trær, strømmaster og strømlinjer blåst over ende.

Også det vesle samfunnet Charleston i Kentucky ble etterlatt strømløst og i ruiner etter at en tornado raserte over en strekning på 64 kilometer. Lenger øst ble også landlige områder som ble rammet av en stor tornado i 2021, truffet på nytt.

(©NTB)

Flere nyheter: