Menu
Arkivfoto: Heiko Junge / NTB

Digital eldreomsorgen

Seks kommuner har siden 2018 hatt positive erfaringer med digital oppfølging i eldreomsorgen.

Av Egil M Solberg | 05.11.2023 11:18:15

Eldreomsorg: Eldre skal kunne bli boende hjemme lengst mulig. Det skal også tas i bruk ny teknologi som gir økt trygghet og selvstendighet.

– Regjeringen er også opptatt av dette – og de har klare målsettinger i eldrereformen om å «bo trygt hjemme», sier Bente Andersen i Haugesund SV.

Bodø kommune har siden 2018, da forsøksprosjektet begynte i 6 kommuner, hatt meget positive erfaringer med digital oppfølging av pasienter. Dette skjer ved at én sykepleier kan gi tett oppfølging til fem pasienter som bor hjemme.

Pasienten registrerer selv blodtrykk hver kveld, i tillegg til å måle vekt og kroppstemperatur, samt innrapportere humør og form for øvrig inn til sykepleier tre ganger om dagen.

Den digitale sykepleieren følger tett opp målingene og ringer pasienten opp hvis de er bekymret eller bare vil ta en prat med de eldre.

I Bodø har nå 150 eldre med kronisk sykdom som er for friske til å bo på sykehjem, fått tilbud om oppfølging av tre sykepleiere, digitalt. Der ble digital oppfølging en del av driften allerede i 2022, og snart utvides det videre.

Gjør livet enklere

Ifølge Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkhol er dette nye, enkle tjenester som eldre kan bruke selv – og som sparer dem for unødvendige legebesøk eller venting på legekontor med trygg utveksling av informasjon, skriver Netavisen.

– Bonusen er at helsetjenesten som kan bruke mer tid på pasienter, mener Haugesund SV.

Regjeringen bidrar med en ny helseteknologiordning fra 2024 hvor digital hjemmeoppfølging blir en del av den nye ordningen. Og regelverket er allerede på plass, så kommunene som jo har ansvar for hjemmetjenester, kan allerede nå søke om midler til den nye helseteknologien.

– Dette vil gjøre eldreomsorgen bedre, avslutter Kjerhol som derfor vil spre ordningen over hele landet.

Alle som deltar i digitalt hjemmeoppfølging-prosjektet i Bodø, er anbefalt av fastlegen sin – som også setter grensene for hva som er personens normalhelse.

Dersom helsen forverrer seg, er det rett inn til fastlegen.

Det digitale utstyret pasienten får med seg hjem er tilpasset det de kan mestre. Alle får opplæring i bruk av utstyret, og pasienten gis stor fleksibilitet, da de kan sende inn opplysninger både hjemmefra, fra hytta eller på stranden.

Flere nyheter: