Menu
Pyrobruk dominerte på Vålerengas supportertribune da blåtrøyene slo Lyn i 1. divisjon i august. Klubben har imidlertid ikke innhentet tillatelse fra brannvesenet i Oslo kommune. Foto: Annika Byrde / NTB

Dette har VIF, RBK og LSK valgt å ikke be om lov til i en halv sesong: – Tar tid å skape tillit

Siden NFF i juni fikk dispensasjon til pyrobruk i toppfotballen, har verken Vålerenga, Rosenborg eller Lillestrøm fått tillatelse til å avfyre bluss. – Hver klubb har et ansvar, slår forbundet fast.

Av NTB | 28.12.2024 10:02:10

Ulykker og naturkatastrofer: NTB fikk tidligere i høst opplyst av Brann- og redningsetaten i Oslo (OBRE) at pyro-søknaden de mottok fra NFF i forkant av cupfinalene, var den første siden dispensasjonen fra Justis- og beredskapsdepartementet i juni.

I dispensasjonen heter det imidlertid at «Kamparrangøren skal innhente tillatelse fra brann- og redningsvesenet etter forskrift 26. juni 2002 om håndtering av eksplosjonsfarlig stoff § 2-10 femte ledd.»

I en epost til NTB bekrefter Direktoratet for samfunnssikkerhet- og beredskap (DSB) tydelig at dispensasjonen forutsetter tillatelse fra brannvesenet.

Siden 24. juni har VIF, KFUM Oslo og Lyns herrelag alle spilt ni hjemmekamper hver. Brannvesenet i Oslo har ikke gitt tillatelse til avfyring av pyrotekniske artikler i noen av dem.

KFUM opplyser til NTB at de ikke har bedt om tillatelse ettersom de ikke ønsker pyrobruk på sin hjemmearena. Daglig leder Anders Palm i Lyn sier at de heller ikke har søkt som følge av at de ikke har hatt en fast arena i 2024.

– Vi arbeider nå med Bymiljøetaten for å sikre Bislett stadion som kamparena neste år. Så snart dette er klart vil vi søke om tillatelse til bruk av pyrotekniske artikler i tråd med dispensasjonen.

«Dispensasjonen ble gitt midt i sesong, og med tiden til rådighet har vi ikke klart å sikre at vi har majoriteten av supporterne med oss på en endring av bruken, så for å unngå at bruk av pyroteknikk iht. dispensasjonen blir i tillegg til annen, ulovlig pyroteknikk, valgte vi å vente med å søke dispensasjon».

VIF har videre blitt spurt om hvorfor klubben eksempelvis ikke ba om tillatelse til hjemmekampene mot Lyn (24. august) og Fredrikstad (cupen, oktober), og om en slik søknad ville blitt avslått. Sikkerhetssjef Ronnie Bergheim har ikke svart på spørsmålet, men skriver likevel:

«Vi jobber mye med dialog med supportergrupperingene og fokus på indrejustis. Det tar tid å skape tillit og relasjoner med nye grupper vi i utgangspunktet kjenner lite til. Vi har utsatt søknad om dispensasjon til vi kjenner oss trygge på at omfanget av uønsket og ulovlig bruk er nede på et ønsket og forsvarlig nivå. Vi tror ikke at en dispensasjon alene, uten å få forankre denne svært bredt blant supporterne, vil ha ønsket effekt».

NTB har stilt samtlige eliteserie- og 1.-divisjonsklubber, med unntak av Sandnes Ulf og Levanger, om de har innhentet tillatelse fra lokalt brannvesen til avfyring av pyrotekniske artikler. NTB får opplyst at følgende klubber har søkt og fått tillatelse til minst én serie- eller cupkamp:

* Molde, Brann, Strømsgodset, Haugesund, Sarpsborg, Bryne, Stabæk, Fredrikstad, Sandefjord, Viking, Mjøndalen, HamKam og Odd.

* Bodø/Glimt, Aalesund og Tromsø.

* Vålerenga, Rosenborg, Lillestrøm, KFUM Oslo, Åsane, Sogndal, Start, Ranheim, Moss, Lyn, Raufoss og Kristiansund.

– Vi jobber med å lage en plan/løsning som alle kan leve med, sier Frilseth.

NTB får opplyst av Nedre Romerike brann- og redningsvesen at de ikke har mottatt noen søknad fra LSK.

Egersund og Kongsvinger har ikke besvart NTBs henvendelse.

– Hver klubb må selv vurdere når de ønsker å søke om tillatelse til lovlig bruk av pyro på sine kamper, og hver klubb har et ansvar for å følge opp overfor supportere som blusser ulovlig, uavhengig av om søknad om dispensasjonssøknad for lovlig bruk av pyro er sendt inn eller ikke.

Løken påpeker videre at dersom dispensasjonsordningen skal virke etter hensikten, må klubber søke om dispensasjon og jobbe aktivt for at blussing skal skje innenfor det lovlige regelverket.

– Samtidig må de jobbe for å få bukt med ulovlig blussing. Det er også viktig å huske at det kan være ulike vurderinger fra klubb til klubb når de mener det er mest hensiktsmessig å søke.

Avslutningsvis i eposten erkjenner NFF, NTF og klubbene at jobben med å få den ukontrollerte bruken over i trygge rammer «langt ifra er ferdig».

«For å verne brukerens helse og sikkerhet, er det er strenge regler for produksjon, merking og bruk av pyrotekniske artikler. Slike produkter inneholder stoffer som kan utgjøre en stor risiko for brann og ulykker», heter det i et brev til DSB datert 11. juli.

«Noen pyrotekniske artikler, som for eksempel nødbluss, er designet for å brenne med ekstremt høye temperaturer (opp mot 1000 grader) og de avgir røyk. Dette utgjør en betydelig fare for brann og personskader», skrev OBRE.

Også Kripos, som var representert på oppfølgingsmøte mellom DSB og NFF i oktober, reagerer på omfattende blussbruk.

– Kripos ser av tilbakemeldinger at det meldes om økt bruk av pyroteknikk under fotballkamper fra flere politidistrikter og at utviklingen sånn sett det siste året fremstår uheldig, sier Kripos til NTB.

Verken Kripos eller OBRE ønsker å svare på hvorvidt de har inntrykk av at NFF og klubbene har oppfylt vilkårene i dispensasjonsvedtaket.

VIF bekrefter i en epost til NTB at de har valgt å ikke be om tillatelse. De begrunner det slik:

Heller ikke Rosenborg har fått eller bedt om tillatelse. NTB har ikke lyktes med å komme i kontakt med RBK, men får opplyst av brannvesenet i Trondheim at tillatelse mangler.

LSK sier til NTB at de per i dag ikke har klart å utarbeide en løsning som tilfredsstiller alle parters behov. Sikkerhetssjef Ronny Frilseth understreker at sikkerheten må ivaretas på flere nivåer, slik at alle skal føle seg trygge på tribunen.

NTB har spurt Norges Fotballforbund (NFF) om en kommentar til at enkelte klubber har valgt å ikke søke lokalt brannvesen om tillatelse til bruk av bluss. I en epost skriver generalsekretær Karl-Petter Løken blant annet følgende:

Brann- og redningsetaten i Oslo uttrykte allerede i juli bekymring for supporternes sikkerhet i kjølvannet av at dispensasjonen til bruk pyrotekniske artikler (kategori P1) ble gitt 24. juni.

(©NTB)

Flere nyheter: