Menu
– Sammen har vi definert våre viktigste prioriteringer, bygget rundt velstand, sikkerhet og demokrati, sa von der Leyen da hun presenterte sin kommisjon i Strasbourg tirsdag. Foto: Jean-Francois Badias / AP /NTB

Dette er von der Leyens nye EU-kommisjon

Elleve kvinner og 16 menn er tildelt toppjobbene i det nye teamet til EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

Av NTB | 17.09.2024 11:01:16

Politikk: Etter å ha holdt kortene tett til brystet i to måneder, avslørte von der Leyen tirsdag omsider hvordan hun vil at den nye EU-kommisjonen skal se ut.

– Sammen har vi definert våre viktigste prioriteringer, bygget rundt velstand, sikkerhet og demokrati. Men bakteppet er konkurransekraft, det har hele teamet forpliktet seg til. Vi har fjernet den stive silotenkningen, sa von der Leyen da hun presenterte sin kommisjon for pressen i Strasbourg.

De 27 porteføljene er delt mellom elleve kvinner og 16 menn. Enkelte av postene er helt nye – som forsvarskommissær og boligkommissær.

Tidligere EØS-general Maros Sefcovic blir EUs nye handelskommissær. Han får også ansvar for å sikre åpenhet mellom EUs institusjoner. Sefcovic har vært EU-kommissær siden 2009.

Danske Dan Jørgensen blir EUs neste energikommissær. Han får også en dobbeltrolle som EUs første boligkommissær.

Den nye posisjonen som EUs forsvarskommissær går til litauiske Andrius Kubilius. Han får blant annet ansvar for å få fart på Europas forsvarsindustri. Kubilius får også ansvar for EUs romsatsing.

Polske Pjotr Serafin får den mektige rollen som EUs budsjettkommissær. Dermed blir det han som skal overse arbeidet med EUs neste langtidsbudsjett.

Spanske Teresa Ribera blir EUs nye klimakommissær og får ansvar for å se til at medlemslandene iverksetter den store klimalovpakken «Fit for 55» som ble vedtatt i forrige periode. I tillegg overtar Ribera ansvaret for å hindre misbruk av markedsmakt. Ribera blir også en av kommisjonens seks visepresidenter.

Østerrikes Magnus Brunner blir EUs nye innenrikskommissær, med ansvar for blant annet asylpakten og migrasjon.

Posisjonen som EUs konkurransekommissær går til Stéphane Séjourné, som også blir visepresident i kommisjonen.

Italias Raffaele Fitto får ansvar for EUs reformarbeid og samhold. Han blir også visepresident i kommisjonen.

Svenske Jessika Roswall blir EUs neste miljøkommissær og får også ansvar for å sikre en konkurransekraftig sirkulærøkonomi.

Finske Henna Virkkunen overtar ansvaret for EUs politikk på tech- og digital sikkerhet-området.

Medlemslandene ignorerte først hennes oppfordring om å nominere en kandidat av hvert kjønn – og de aller fleste nominerte bare en mann. Men von der Leyen skrudde tommeskruen til overfor flere land som deretter byttet kandidat.

Fasit nå er en kvinneandel på 40 prosent, litt lavere enn dagens kvinneandel på 44 prosent. Muligens for å jevne ut balansen noe er fire kvinner og to menn utnevnt til visepresidenter.

Kommisjonen kan ta politiske initiativer, foreslå nye lover, bremse oppkjøp, den holder medlemslandene i ørene og kan undertegne handelsavtaler på vegne av EU – for å nevne noe.

De nye kommissærene må alle gjennom grilling og godkjenning i EU-parlamentet før kommisjonens sammensetning er endelig.

Den nye kommisjonen er ventet å være på plass fra 1. desember, én måned senere enn opprinnelig planlagt.

Sett med norske briller er dette de viktigste navnene:

Kypros’ Costas Kadis blir ny fiskerikommissær. Kadis får også ansvar for å legge fram EUs første havpakt.

Frankrike blir belønnet for å droppe sittende kommissær Thierry Breton i siste sekund – noe von der Leyen skal ha bedt innstendig om på grunn av samarbeidsproblemer – med den store og viktige konkurranseporteføljen.

Det har vært mye oppmerksomhet knyttet til hvor mange kvinner von der Leyen ville greie å få inn i kommisjonen – etter at hun gjentatte ganger har lovet å sikre kjønnsbalansen.

Kommisjonen er den EU-institusjonen med mest makt. Den består av én kommissær fra hvert av de 27 medlemslandene.

(©NTB)

Flere nyheter: