Menu
En mann ser utover Khartoum lørdag, idet svart røyk steg opp fra den krigsrammede byen. Foto: Marwan Ali / AP / NTB

Desperate forsøk på evakuering i Sudan

En rekke land forsøker å redde sine borgere fra kampene i Khartoum. Sverige vil sende inn soldater, og Norge vurderer det samme.

Av NTB | 23.04.2023 12:44:06

Kriminalitet og rettsvesen: Flere land deltar i en operasjon som er igangsatt for å evakuere borgere i Sudans hovedstad, ifølge regjeringen i Nederland.

Myndighetene i Frankrike sa at de startet en evakueringsoperasjon søndag morgen. USA sendte inn spesialstyrker i helikoptre som klarte å hente ut amerikanske diplomater tidlig på natten.

– Vi ble ikke beskutt med håndvåpen på vei inn og klarte å komme inn og ut uten problemer, sa generalløytnant Douglas Sims.

Situasjonen i byen er svært vanskelig, og en ansatt ved Egypts ambassade er blitt truffet av skudd. Ifølge ubekreftede opplysninger er det også løsnet skudd mot en kolonne med franske ambassadebiler.

Regjeringshæren hevder at det var RSF som åpnet ild og at én fransk person er såret etter å ha blitt skutt av en snikskytter.

RSF hevder i stedet at franskmennene ble rammet i et av regjeringshærens angrep. Myndighetene i Frankrike har så langt ikke kommentert påstandene.

Også Norge vurderer å bruke militært personell ved evakuering i Sudan.

– Vi bruker alle virkemidlene vi har til rådighet. Det kan være sivile, men også militære ressurser. Vi samarbeider tett med andre land som også har borgere i Sudan, sier statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) i utenriksdepartementet (UD) til NRK.

UD kjenner til at det er omtrent 70 norske borgere i Sudan. Evakuering av de tre norske diplomatene i Khartoum har høyeste prioritet.

Dersom en militær løsning blir aktuell, vil det mest sannsynlig skje via alliertes militærbaser i Djibouti, med en pitstop i Etiopia, ifølge Vad Petersson.

I praksis blir det trolig langt færre, ifølge Aron Emilsson fra Sverigedemokraterna. En ikke navngitt kilde sier til nyhetsbyrået TT at det trolig blir snakk om opptil 150 personer.

Én mulighet er at svenske soldater tar seg inn i hovedstaden Khartoum for å hente ut svenske borgere.

Ifølge TTs opplysninger har Sudans regjering godtatt den svenske planen.

– De vil gjøre alt de kan for å få nederlandske personer ut så raskt og trygt som mulig, skriver utenriksminister Wopke Hoekstra på Twitter søndag.

De amerikanske spesialsoldatene var på bakken i Sudan i én time da USAs diplomater ble hentet ut.

Et lite antall ansatte ved andre lands ambassader ble også evakuert, ifølge amerikanske embetsfolk. Hvilke land det er snakk om, er ikke kjent. Til sammen ble færre enn hundre personer hentet ut av Sudan.

RSF hevdet at de hjalp amerikanerne, men dette avvises av amerikanske myndigheter.

– De samarbeidet i den forstand at de ikke skjøt på våre styrker i løpet av operasjonen, sier John Bass i USAs utenriksdepartement.

Minst 413 mennesker er drept og 3.551 såret siden kampene i Sudan begynte forrige lørdag, ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO) fredag.

Regjeringshæren og RSF hevdet at de inngikk våpenhvile i forbindelse med den muslimske id al-fitr, men kampene har likevel fortsatt.

Den siste uken har det vært harde kamper mellom Sudans regjeringsstyrker og den paramilitære gruppen RSF i Khartoum.

Regjeringen i Sverige planlegger å sende en væpnet styrke inn i Sudan for å hente ut svenske borgere. Planene ble søndag godkjent av Riksdagen.

Vedtaket i Riksdagen åpner for at Sverige kan sende en styrke på hele 400 personer inn i Sudan.

Utenriksministeren i Nederland sier de samarbeider med et team fra Jordan om evakueringen i Sudan.

USAs operasjon begynte lørdag ettermiddag da tre amerikanske transporthelikoptre og andre luftfartøy tok av fra en base i Djibouti. De tanket drivstoff i Etiopia før de fløy det siste stykket til Khartoum.

(©NTB)

Flere nyheter: