reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Palestinere leter desperat etter overlevende etter de massive ødeleggelsene etter et israelsk bombeangrep mot flyktningleiren Nusseriat på Gazastripen 31. oktober. Foto: Doaa AlBaz/ AP / NTB

Den langvarige og smertefulle historien til Gazas flyktninger

Over to tredjedeler av de rundt 2,4 millioner menneskene som bor i Gaza, er registrerte flyktninger. Flyktningleirene har flere ganger blitt bombet av Israel.

Av NTB | 13.11.2023 06:09:37

Krig og konflikter: Flyktningenes historie strekker seg langt tilbake i tid. Mange hundretusen palestinere ble drevet på flukt som følge av opprettelsen av staten Israel og krigen som fulgte i 1948–1949. Deres etterkommere bor stadig i flyktningleirene.

Mens begrepet flyktningleir som regel fremkaller bilder av mennesker som bor i telt, har murblokker i flere etasjer for lengst erstattet teltene i Gaza. Men forholdene i de åtte leirene som ligger rundt om på Gazastripen, var svært dårlige selv før Israel begynte sitt bombardement av territoriet som svar på Hamas’ terrorangrep mot Israel 7. oktober.

Blokaden av Gazastripen, som ble iverksatt av Egypt og Israel i juni 2007 etter at Hamas hadde tatt kontroll over det palestinske territoriet etter konflikt med den rivaliserende gruppen Fatah, førte til sterkt forverret situasjon for flyktningene.

Arbeidsledigheten i leirene lå på 48,1 prosent i tredje kvartal 2022, ifølge UNRWA, sammenlignet med 46,6 prosent i resten av Gaza.

Gazas flyktningleirer er blant de tettest befolkede stedene på jorda, med over 620.000 mennesker på mindre enn 6,5 kvadratkilometer land, ifølge tall fra før krigen.

To av leirene – Jabalia og Shati – ligger i den nordlige delen av territoriet, som Israel 13. oktober beordret sivile å forlate.

Rundt 1,5 millioner mennesker har så langt flyktet fra hjemmene sine nord på Gazastripen siden krigen startet, ifølge FN. Et ukjent antall har valgt å bli værende.

Den israelske hæren sier angrepene er rettet mot Hamas-medlemmer og deres nettverk av tunneler under leiren.

Shati-leiren, i utkanten av Gaza by, har også vært et hyppig mål for Israels bombardement.

Også leirene Bureij og Al-Maghazi, som ligger sentralt på Gazastripen, er blitt rammet. 45 mennesker ble drept i et israelsk luftangrep på Al-Maghazi-leiren lørdag i forrige uke, ifølge Gazas helsedepartement. De døde inkluderte videojournalisten Mohammed Alalouls’ fire barn og fire brødre.

UNRWA opplyste at per 1. november hadde over 530.000 mennesker søkt tilflukt i deres sentre i Khan Younis og Rafah, og at sentrene følgelig var fullstendig sprengt. Mange mennesker er nødt til å sove ute på gata.

Til tross for de fortvilte forholdene, nektes sivile palestinerne å ta seg ut av Gazastripen. Egypt tillater nesten ingen å forlate Gaza gjennom Rafah-grenseovergangen – den eneste inn og utveien av Gaza som ikke er kontrollert av Israel.

Så langt har Egypt bare sluppet gjennom noen få hundre utlendinger og noen få sterkt sårede palestinere.

Palestinerne er fanget i det som i mange år er blitt karakterisert som verdens største utendørs fengsel. Å flykte fra bombene og krigshandlingene er umulig.

Israels militærkampanje på Gazastripen har siden 7. oktober så langt tatt livet av 10.328 mennesker, hvorav 4237 barn. Nesten 26.000 er såret og over 2660 savnet.

Jabalia – den største leiren i Gaza, der den første intifadaen eller opprøret mot Israels okkupasjon av palestinske områder startet i 1987, har blitt bombet gjentatte ganger siden starten av offensiven. Flere FN-drevne skoler er blitt skadd i angrepene.

Mange som har flyktet fra hjemmene sine nord i Gaza, har søkt seg til byene Khan Younis og Rafah sør på Gazastripen, hvor FN også driver flyktningleirer.

(©NTB)

Flere nyheter: