LIVESENTER
Menu
Jørgen Watne Frydnes er ny leder av Nobelkomiteen og dette var hans første gang til å kunngjøre vinneren av Nobels fredspris. Foto: Javad Parsa / NTB

Den japanske organisasjonen Nihon Hidankyo får Nobels fredspris for 2024

Nær 80 år etter atombombene i Japan er de overlevende fra Hiroshima og Nagasaki tildelt Nobels fredspris. – Urovekkende at tabuet mot atomvåpen er under press.

Av NTB | 11.10.2024 11:11:12

Krig og konflikter: – De får prisen for sin innsats for en atomvåpenfri verden og for å vitne om hvorfor atomvåpen aldri må brukes igjen, sa Nobelkomiteens leder Jørgen Watne Frydnes på den tradisjonsrike pressekonferansen på Nobelinstituttet fredag.

Organisasjonen er kjent under navnet Hibakusha. Nobelkomiteen har foreløpig ikke fått tak i prisvinnerne.

– Som et svar på atomangrepene i august 1945 har en global bevegelse mot atomvåpen arbeidet iherdig for å øke bevisstheten om de katastrofale humanitære konsekvensene av å bruke kjernefysiske våpen. Gradvis har det utviklet seg en internasjonal norm som stigmatiserer bruk av atomvåpen som moralsk uakseptabelt. Denne normen omtales gjerne som «the nuclear taboo», sa han.

Vitnesbyrdet fra de overlevende i Hibakusha er unike i denne sammenhengen. Disse tidsvitnene har bidratt til å skape og befeste en utbredt motstand mot atomvåpen over hele kloden, la han til.

Det er derfor urovekkende at tabuet mot bruk av kjernevåpen i dag er under press, understreket Nobelkomiteens leder.

– Atommaktene moderniserer og ruster opp sine arsenaler, nye land synes å forberede anskaffelse av atomvåpen, og det trues med å bruke kjernefysiske våpen som del av pågående krigføring. I dette øyeblikket i menneskehetens historie er det verdt å minne oss selv om hva atomvåpen faktisk er: det mest destruktive våpen verden har sett. En atomkrig vil kunne ødelegge vår sivilisasjon.

Til neste år er det 80 år siden to amerikanske atombomber drepte rundt 120.000 mennesker i Nagasaki og Hiroshima i Japan. Om lag like mange døde i månedene og årene som fulgte som følge av brann- og stråleskader.

I lang tid ble skjebnen til de overlevende fortiet og neglisjert. I 1956 dannet lokale Hibakusha-foreninger sammen med ofre for kjernefysiske prøvesprengninger i Stillehavet organisasjonen Nihon Hidankyo.

Organisasjonen har gitt tusenvis av vitnesbyrd, vedtatt resolusjoner og appeller, sendt årlige delegasjoner til FN og ulike fredskonferanser for å minne verden om nødvendigheten av kjernefysisk nedrustning.

– Beslutningen om å gi Nobels fredspris 2024 til Nihon Hidankyo har solid forankring i Alfred Nobels testamente. Årets pris føyer seg inn i en stolt rekke av priser som komiteen tidligere har gitt til forkjempere for kjernefysisk nedrustning og våpenkontroll.

Selve feiringen av fredsprisvinneren starter 9. desember, og utdelingsseremonien skjer dagen etter.

– Hibakusha hjelper oss å beskrive det ubeskrivelige, tenke det utenkelige og ta inn over oss den ufattelige smerten og lidelsen forårsaket av atomvåpen, sa han.

– Dagens kjernefysiske våpen har langt større ødeleggelseskraft. De kan drepe millioner og vil ha katastrofale konsekvenser for klimaet, sa Frydnes.

Flere nyheter: