Menu
Illustrasjonsbilde av et kamera fra strømmeplattformen MyGame i Askerhallen i Asker. Foto: Annika Byrde / NTB

Delt utvalg vil åpne for strømming av barn ned til 15-årsklassen

Idrettens strømmeutvalget anbefaler at norsk idrett sier ja til strømming av idrettsarrangementer der barn helt ned i 13-årsalderen deltar.

Av NTB | 10.11.2023 11:19:54

Sport: Det fremkom av konklusjonene som ble lagt fram fredag. De er summert i et sett anbefalinger.

– Vi har ikke klart å samle utvalget om en felles anbefaling tilbake til NIF. Det har verken utvalget eller jeg som leder klart, sa advokat Kristin Veierød, som har ledet arbeidet.

Et flertall i utvalget har kommet fram til at det bør åpnes for å strømme kamper helt ned i 15-årsklassen på det som beskrives som høyt nivå eller «toppidrett». Der kan også barn på 13 år delta. Forutsetningen for anbefalingen er at det implementeres et sett gitte tiltak.

Ti av medlemmene i utvalget skal ha stemt for denne løsningen, mens to var imot.

Et annet flertall ønsker at det skal åpnes for strømming av breddeidrett fra 15-årsklassen, begrenset til terminfestet aktivitet godkjent at det aktuelle særforbundet. Her stemte tre medlemmer mot.

Et mindretall vil ikke ha strømming av idrett under 18-årsklassen i det hele tatt., men åpner for at dette kan godkjennes i spesielle tilfeller, forutsatt at det er rettslig adgang til dette.

På det siste punktet konkluderes det med at strømming i teorien ikke vil kunne føre til brudd på Barnekonvensjonen forutsatt at utvalgets anbefalinger legges til grunn. Et mindretall peker imidlertid på at det i praksis kan bli vanskelig å forhindre dette.

Juridisk sett er det vurdert hvordan strømming og personvernlovgivningen kan forenes. Her er nødvendigheten av å hente inn samtykke fra utøvere/forutsatte vurdert.

Det var opprinnelig lagt opp til at utvalget skulle levere sin rapport foran idrettstinget i juni, men arbeidet har tatt atskillig lengre tid.

Tanken er at familie og venner skal kunne følge kampene på nettet mot å betale for et MyGame-abonnement.

Flere uheldige episoder er samtidig avdekket rundt strømmingen, noe som har ført til tøff kritikk fra ulike hold. Strømming av all breddeidrett under 18 år ble i januar derfor satt på pause av de seks forbundene som har deltatt i prosjektet.

Norges Fotballforbund og Norges Håndballforbund er blant forbundene som deltar og har lagt betydelige midler i MyGame-prosjektet.

En rekke kommuner, blant dem Oslo, Kristiansand og Bergen, har sagt et foreløpig klart nei til MyGame-prosjektet slik det foreligger nå. Barneombudet og Stine Sofies Stiftelse har også vært kritiske røster i debatten.

For strømming av individuelle idretter, hvor vanligvis bare ett eller to barn filmes, må det normalt hentes inn gyldig samtykke fra hver av barnets foreldre for at strømming skal kunne forsvares, konkluderer Datatilsynet.

Idrettsforbundet har tidligere uttalt at strømmeutvalgets rapport vil være viktig for idrettsstyrets videre behandling av spørsmål knyttet til strømming av ungdomsidretten.

Utvalget opplyser at den blant annet baserer sine konklusjoner på medlemsundersøkelser gjennomført i idretten samt en vurdering av strømming opp mot FNs konvensjon om barns rettigheter.

Debatten har tidvis rast rundt idrettens MyGame-prosjekt. Automatiske kameraer er eller skal bli montert i idrettshaller over hele landet for å direkteoverføre kamper i ulike idretter fra 15-årsklassen og oppover.

Datatilsynet lanserte i juni en ny veileder rundt strømming av barneidrett. Der ble det konkludert med at slik strømming som hovedregel ikke kan gjennomføres lovlig etter personvernregelverket. Unntaket er i tilfeller der det er snakk om toppidrett med allmenn interesse.

(©NTB)

Flere nyheter: