Menu
22 år gamle Omar Diallo står i nærheten av der han og to venner ble jaget og angrepet i 2020. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB

Delstatsvalgene i Øst-Tyskland kan gjøre livet enda vanskeligere for svarte tyskere

I delstatene Thüringen, Sachsen og Brandenburg skal det velges nye delstatsforsamlinger. I alle tre leder ytre høyre-partiet AfD an på meningsmålingene.

Av NTB | 28.08.2024 06:54:59

Sosiale forhold: Det var en lun sommernatt i 2020, kort tid etter at Tyskland opphevet den første koronanedstengingen. Omar Diallo og to venner fra hjemlandet Guinea ønsket å feire id al-adha, den muslimske offerfesten.

– Vi nøt livet, spilte musikk, gikk gjennom byen om natten – vi ville bare være sammen igjen og ha det bra, sier 22 år gamle Diallo til nyhetsbyrået AP.

Byen han snakker om er Erfurt i Thüringen, øst i Tyskland. Diallo var ikke forberedt på hvordan kvelden skulle ende. Plutselig ble han og vennene stoppet og konfrontert av tre svartkledde menn.

– De ropte: «Hva vil dere her, j—- utlendinger, kom dere ut!», forteller Diallo.

På et tidspunkt klarte Diallo å ringe politiet, og da betjentene endelig kom, stakk mennene av. En av vennene hans ble så kraftig banket opp at han måtte legges inn på sykehus.

– Jeg prøvde bare å overleve. Jeg hadde ikke gjort noe galt. Det hele skjedde bare på grunn av hudfargen min, sier Diallo.

Etter andre verdenskrig ble Vest-Tyskland et demokratisk, mangfoldig samfunn, men i Øst-Tyskland, som ble drevet av et kommunistisk diktatur fram til slutten av 1989, hadde innbyggerne knapt noe kontakt med mennesker av ulik etnisk bakgrunn og fikk ikke reise fritt til utlandet.

Eksperter mener at det særlig i Thüringen har blitt skapt et miljø av radikale høyreekstreme krefter som er fiendtlig mot minoriteter, inkludert svarte.

Nå, som ytre høyre-partiet AfD vokser fram, blir svarte tyskere og afrikanske migranter stadig mer bekymret.

I 2023 dokumenterte den frivillige organisasjonen Ezra 85 rasistisk motiverte angrep i Thüringen. Det var en liten nedgang fra 88 angrep i 2022, som Ezra beskriver som et toppnivå av høyreekstrem og rasistisk vold i delstaten.

Organisasjonen jobber med å hjelpe ofre for høyreekstremisme, rasistisk og antisemittisk vold.

– De siste årene har det dannet seg en høyreekstrem bevegelse i Thüringen, som har bidratt til en merkbar ideologisk radikalisering av tilhengerne. Politisk er det partiet AfD som vinner på dette, skrev Ezra og flere andre organisasjoner som jobber mot rasisme i sin årsrapport.

– Autoritære og populistiske krefter, som er i ferd med å bli veldig sterke her, er en stor fare i Thüringen, sier Doreen Denstaedt, delstatens minister for migrasjon, justis og forbrukerbeskyttelse.

Denstaedt er født og oppvokst i Thüringen, med en far fra Tanzania og en mor fra Tyskland.

46-åringen, som representerer partiet De Grønne, sier at hun under oppveksten i det kommunistiske Øst-Tyskland alltid var det eneste barnet med mørk hud. Som tenåring fikk hun aldri lov til å gå hjem på egen hånd på grunn av risikoen for rasistiske angrep, og noen ganger fikk hun rasistiske utsagn slengt mot seg på skolen.

– Flere ganger opplevde jeg at folk kalte meg en utlending, noe som gjorde meg forvirret i starten, fordi jeg er født i Saalfeld, sier Denstaedt.

– Min største bekymring er at folk ikke stiller spørsmål ved disse fordommene, spesielt dersom de ikke påvirkes av dem selv, sier Denstaedt.

Det er ikke kjent hvor mange svarte mennesker som bor i Tyskland nå, ettersom ulike etnisiteter ikke er dokumentert i offisiell statistikk. Men estimater anslår at antallet mennesker med afrikansk opphav til 1,27 millioner. Over 70 prosent av dem ble født i Tyskland, ifølge Mediendienst Integration, som ser på migrasjon i landet.

Det tyske riket hadde en rekke kolonier i Afrika fra 1884 til slutten av første verdenskrig. Disse inkluderte områder i dagens Tanzania, Burundi, Rwanda, Namibia, Kamerun, Togo og Ghana.

Den tyske regjeringen har først nylig stått til rette for urettmessighetene som ble begått i denne perioden. I 2021 sa president Frank-Walter Steinmeier at tyskerne bør se sin grusomme kolonifortid i ansiktet. I 2023 ba han om unnskyldning for drap begått under kolonitiden i Tanzania.

– Jeg har undervist skoleklasser. Jeg forteller dem litt om meg selv om spesielt det faktum at Kamerun var en tysk koloni. Mange av elevene vet ikke noe om Afrika eller Tysklands fortid der, og det må opp i lyset, mener Egbe.

Han er grunnlegger av AMAH, en organisasjon som hjelper universitetsstudenter og migranter fra Afrika når de blir utsatt for diskriminering i byen Jena, øst i Thüringen.

– Vi vil ikke dra, vi vil gjøre vårt for å endre dette samfunnet. Folk er for det meste redde for det og dem de ikke kjenner. Vi må få til en endring gjennom opplæring.

For Diallo, som ble angrepet i Erfurt for fire år siden, står også ønsket om å forbedre livene til svarte mennesker i Tyskland, sterkt.

Selv om angrepet traumatiserte ham, satte det ham også i stand til å kjempe for rettferdighet, sier han. For et år siden begynte han på universitetet i München for å studere juss, men besøker fremdeles Erfurt ofte. Han er også med i Youth Without Borders, et nettverk av unge migranter.

– Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal endre Tyskland ennå, men jeg vet at jeg skal det, sier Diallo.

– Først var det tre av dem, så fem, sju – de omringet oss fra alle kanter. Vi kunne ikke komme oss unna, og de begynte å jage oss.

Å være svart i Tyskland har alltid vært ensbetydende med å være eksponert for rasisme, fra hverdagslige ydmykelser til dødelige angrep. I Øst-Tyskland kan risikoen være enda større.

Thüringen, som har en befolkning på 2,1 millioner, avholder delstatsvalg 1. september. AfD, som er sterkt imot innvandring, leder på meningsmålingene med en oppslutning på rundt 30 prosent.

AfD i Thüringen blir ansett som særlig radikalt og ble for fire år siden satt under overvåking av den innenlandske etterretningstjenesten som en «påvist høyreekstremistisk» gruppe.

Hun frykter at dagens politiske klima vil føre til at rasistiske synspunkter blir mer akseptert.

Tysklands historie med diskriminering på bakgrunn av etnisitet startet lenge før nazistene ekskluderte, deporterte og til slutt drepte svarte mennesker på 1930- og 1940-tallet.

58 år gamle Daniel Egbe flyttet fra Kamerun til Thüringen i 1994 for å studere. Han sier han er sjokkert over hvor lite tyskerne vet om kolonihistorien deres. Denne uvitenheten kan også ha en betydning for hvordan svarte mennesker blir behandlet, mener kjemikeren.

Han er bekymret over framveksten av AfD, men har ingen planer om å forlate hjembyen.

(©NTB)

Flere nyheter: