Menu
Et satellittbilde av grenseovergangen Rafah ved grensa mellom Gaza og Egypt Foto: Maxar Technologies / AP / NTB

De første nordmennene har fått forlate Gazastripen

De første norske borgerne har fått krysse grensen fra Gazastripen til Egypt, sier utenriksdepartementet til NTB. Totalt skal 51 få reise onsdag.

Av NTB | 15.11.2023 14:39:32

Krig og konflikter: – Jeg er svært glad for at de første norske statsborgerne nå har kommet i trygghet på egyptisk side av grensa ved Rafah. Vi fortsetter arbeidet for fullt slik at de andre norske statsborgerne også snart kan komme i trygghet, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en epost til NTB.

Etter planen skal 51 nordmenn få forlate den beleirede enklaven onsdag, 27 barn og 24 voksne. UD opplyser ikke hvor mange av dem som foreløpig har fått krysset grensen.

– Vi har jobbet døgnet rundt siden 8. oktober for å sikre at de norske statsborgerne skulle få komme ut av Gaza. Det er ingen trygge steder i Gaza, og alle som er der utsettes for traumatiske opplevelser, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Til VG opplyser UD at de håper og tror at samme antall vil kunne reise fra Gaza torsdag som onsdag.

Inne på egyptisk område er det også helsepersonell som kan gi akutt hjelp, opplyser UD.

– Vi vet at noen er skadd og andre i dårlig forfatning, sier pressetalsperson Cecilie Skjennald i Utenriksdepartementet.

Overfor NTB presiserer UD at de skadde er de samme som tidligere er kjent, og at det ikke skal dreie seg om flere nye.

– Hvor mye den psykiske påkjenningen preger dem som har levd i akutt fare i flere uker, er vanskelig å forutse, men vi står klare med veldig mye medmenneskelighet, forutsigbarhet og trygge rammer, legger hun til.

Busser står klare til å kjøre nordmennene til et mottakssenter i den egyptiske hovedstaden Kairo. Turen kan ta opptil elleve timer, men når de reisende er framme der, vil de få mat og drikke, helsehjelp og hjelp med dokumenter.

– De som har behov for sykehusbehandling, vil få bistand til det, opplyser UD.

UD samarbeider med andre i samme situasjon og står i kontakt med aktørene som har innflytelse over hvem som får reise ut og når.

– Norge har jobbet langs alle spor for å bidra til at nordmenn blir prioritert, sier Skjennald.

– I dag er vi lettet over at noen norske borgerne har fått krysse grensa. Samtidig må vi fortsette arbeidet for alle som fortsatt befinner seg i Gaza. Det er en humanitær katastrofe, som også rammer norske borgere. Krigshandlingene må opphøre og humanitær hjelp må få slippe inn, sier utenriksminister Eide.

UD har et eget team med folk på og ved den egyptiske grensen for å ta imot dem som kommer ut fra Rafah. De kan bistå nordmennene med relevante dokumenter før de blir tatt videre.

– Dette er mennesker som har vært gjennom en ekstrem påkjenning. Mange av dem barn. Det viktigste vi kan gjøre, er å forsikre dem om at de er i trygghet nå. De skal få den hjelpen de trenger, sier Skjennald.

Skjennald viser til at det er flere tusen utenlandske borgere som nå ønsker å reise ut av Gaza, og at det tar tid å få dem over grensen.

Flere nyheter: