Menu
Paetongtarn Shinawatra, datteren til tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, er fortsatt favoritt til å vinne valget søndag, men en utfordrer seiler opp. Foto: Sakchai Lalit / AP / NTB

Datteren til tidligere statsminister favoritt til å vinne i Thailand, men utfordrer seiler opp

Paetongtarn Shinawatra er favoritt forut for valget 14. mai. Men Pita Limjaroenrat hylles som en rockestjerne blant de unge, og seiler opp som hennes utfordrer.

Av NTB | 12.05.2023 10:24:32

Politikk: Datteren til Thailands tidligere og utskjelte statsminister har selvtilliten, karismaen og kanskje viktigst av alt: Et familienavn folk i Thailand kjenner godt. I kampen om å bli ny statsminister viser målingene at en 36 år gamle Shinawatra igjen er stor favoritt.

Men lederen av opposisjonspartiet Phak Kao Klai (Marsj Framad), Pita Limjaroenrat (42), scorer like høyt på meningsmålingene som Paetongtarn.

Pita leder et opposisjonsparti som etter valget i 2019 ble oppløst av militærregimet for ureglementert partifinansiering. Alle ledere ble stengt ute fra verv i ti år. Med over seks millioner stemmer og 65 representanter i nasjonalforsamlingen var partiet en ensom demokratisk røst i en konservativ og militærstøttet forsamling.

Særlig yngre velgere er fascinert av den engasjerte partilederen. Pita er ikke helt nykommer i politikkens verden. Han er nevø av Padung Limjaroenrat, en tidligere nær medarbeider av Thaksin Shinawatra.

Begge toppkandidatene, som ligger langt foran det sittende regjeringspartiet i oppslutning, vil gjøre slutt på det ni år lange militærstøttede regimet. Marsj Framad satser på demilitarisering, desentralisering og avmonopolisering av thailandsk næringsliv.

Partiet vil også fjerne loven som gjør det umulig å kritisere kongefamilien, avvikle tvungen militærtjeneste og holde folkeavstemning for å avverge mulige kupp i framtiden.

Thaksin Shinawatra (36) ble kastet som statsminister i et militærkupp i 2006. Partiet hans ble forbudt, og han ble nektet å stille til valg igjen. Han har levd i eksil siden kuppet, men sier nå at han vill reise til hjemlandet før sin bursdag 26. juni, ifølge ham selv for å bidra til å oppdra sine sju barnebarn.

– Jeg har levd borte fra familien min i nesten 17 år. Jeg er en gammel mann, sa Thaksin da datteren Paetongtarn fødte sitt andre barn 1. mai.

Nå ligger det an til at en ny Shinawatra kanskje kan flytte inn i statsministerboligen. Paetongtarn Shinawatra stiller til valg for opposisjonspartiet Pheu Thai, som ifølge målingene ligger an til å gjøre et svært godt valg.

Partiet stiller med tre kandidater, men det er Paetongtarn Shinawatra som er den store stemmesankeren. Hun lover bedre kår for arbeiderne, minstelønn og mindre forurensing. Hun vil gjøre Thailand til et knutepunkt for finans og teknologi.

Paetongtarn understreker at hun ikke er en gallionsfigur for sin far.

– Det handler ikke om å være i min fars skygge. Jeg er min fars datter, nå og for alltid, men jeg tar mine egne valg, sier hun.

Thaksin Shinawatras lillesøster ble i sin tid også avsatt i et kupp. Det ble ledet av Prayut Chan-o-cha, som ledet et militærregime i fem år og ble statsminister i valget i 2019.

Prayut stiller til gjenvalg, men sliter med å konkurrere med Paetongtarn Shinawatras politiske kløkt og sjarm. Partiet hans får bare støtte fra rundt 10 prosent på meningsmålingene.

– Hun når hjem til folket, til basen. Hun har også noen talenter som hun kan ha arvet fra faren med tanke på måten hun snakker på og hvordan hun får kontakt med velgerne, sier professor Thitinan Pongsudhirak ved Chulalongkorn-universitetet i Bangkok.

– Hun er definitivt statsminister-materiale, sier han.

Selv om Pheu Thai skulle få flertall i valget, er det ikke automatisk sånn at de får statsministeren. Det valget tas av begge kamrene i nasjonalforsamlingen, der de 250 senatorene som ikke er folkevalgt, også får si sin mening.

De stilte seg bak Prayut – hærens foretrukne kandidat – i 2019.

– Jeg er ikke den som har funnet opp statskupp, jeg har faktisk et veldig sterkt håp om at det ikke skal skje igjen. Jeg tror det blir mye vanskeligere å gjennomføre et kupp en gang til, sier hun.

Flere thailandske medier skriver at det går rykter om at hun vil forsøke å alliere seg med den tidligere generalen Prawit Wongsuwan, som er Prayuts visestatsminister, men stiller mot ham i valget.

Det spekuleres på at han i stedet kan få en plass i en regjering ledet av Paetongtarn Shinawatra for å skape ro i landet etter valget.

Inn kom den Harvard-utdannede forretningsmannen Pita. Han dannet et nytt parti på restene av det gamle, ga det et nytt navn og tok over ledelsen. Siden har bevegelsen skutt fart og blitt båret fram av massedemonstrasjonene i 2020.

For noen skaper det frykt for at Thailand kan bli kastet ut i en ny runde med voldelige demonstrasjoner og at hæren kan gripe inn igjen.

Han har likevel fortsatt å være en maktfaktor i thailandsk politikk fra sin eksiltilværelse – og fra 2011 til 2014 var lillesøsteren hans, Yingluck Shinawatra, statsminister.

Mange thailandske velgere støtter fortsatt Thaksin Shinawatra, tross at han er dømt in absentia for maktmisbruk. Selv nekter den styrtrike 73-åringen skyld og sier dommen er politisk motivert.

Paetongtarn Shinawatra har holdt valgkampen gående selv om hun nettopp har født sitt andre barn. Fra sykehussenga der hun fødte sønnen Prutthasin fortalte hun pressen tidligere i mai at hun var mer enn klar til å komme seg ut på valgkamp igjen.

Paetongtarn har selv sagt hun ikke frykter et nytt kupp.

(©NTB)

Flere nyheter: