Menu
Redningsarbeidere leter etter overlevende i et sammenrast hus i Lviv i Ukraina. Danske politikere mener Norge ikke gir nok i bistand til Ukraina med tanke på inntektene som har kommet som følge av strupingen av russisk olje- og gass. Arkivfoto: Mykola Tys / AP / NTB

Danske politikere slakter norsk Ukraina-bistand: – Uanstendig

Danske politikere reagerer kraftig på at Norge har hatt enorme gassinntekter som følge av Ukraina-krigen, men likevel gir mindre til Ukraina enn Danmark gjør.

Av NTB | 15.01.2025 15:12:04

Krig og konflikter: – Jeg synes nordmennene burde gjøre det anstendige og sende om ikke alle, så virkelig mange av de pengene til Ukraina, sier Christel Schaldemose, som representerer partiet Socialdemokratiet i EU-parlamentet, til den danske avisen Politiken.

Avisen fyrer onsdag av en bredside mot Norge på lederplass:

– Kjære Norge, hvordan kan dere se dere selv i øynene? skriver sjefredaktør Christian Jensen.

I 2022 og 2023 tjente Norge svimlende 1270 milliarder kroner ekstra på gassalg til Europa som følge av at tilførselen fra Russland ble strupt.

Samtidig gir Danmark betydelig mer i bistand til Ukraina. Ifølge Kiel Institute har Danmark gitt i alt 7,46 milliarder euro, nesten 90 milliarder kroner, i militær og humanitær bistand til Ukraina fra krigsutbruddet i februar 2022 til oktober 2024.

Norge har på sin side gitt under halvparten, om lag 37,5 milliarder kroner (3,18 milliarder euro).

Når en gruppe norske stortingspolitikere setter kurs for Brussel i begynnelsen av februar, skal de blant annet møte representanter fra denne komiteen. Da kan de altså vente seg en skyllebøtte.

– Mitt klare budskap til Norge er at de bør sende mer når de har tjent så mye, sier Kira Marie Peter-Hansen, som også sitter i DEEA, til Politiken.

NTB forsøkte onsdag å komme i kontakt med begge de to politikerne, men uten å lykkes.

Hun mener kritikken fra de danske politikerne er betimelig.

– Jeg skjønner godt at danskene har dette inntrykket, for det er jo helt sant at Norges bidrag til Ukraina ikke er i nærheten av det vi faktisk har mulighet til å gi, sier Melby til NTB.

– Det begynner å bre om seg en fortelling i resten av Europa om at Norge ikke stiller opp nok for Ukraina, og at vi ikke bidrar med vårt. Det er svært uheldig, og det er en situasjon jeg mener kler Norge dårlig. Som et av verdens rikeste land, med både en stolt historie for å stille opp for venner i urolige tider, og ikke minst med et oljefond andre land bare kan drømme om, er dette rett og slett pinlig.

Også MDG-leder Arild Hermstad er enig i kritikken fra Danmark. Norge skiller seg negativt ut fra andre land, mener han.

– Land som Danmark og Estland har gjennomført enorme løft for å kunne gi støtte til Ukraina. Samtidig sitter Norge med enorme inntekter som følge av Putins krig som regjeringen ikke vil bruke, påpeker Hermstad.

– Det er ingen grunn til å kritisere Norge, sier Vedum til TV 2.

– Vi bruker mye penger. Men vi må også bruke penger på å bygge Norge, sier han.

Også utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) avviser påstanden om at Norge er krigsprofitør.

– For det første er vi blant de som gir mest. For det andre så har vi tatt på oss oppgaven med å forsyne Europa med mer gass etter bortfallet av russisk gass, sier han til TV 2.

Ifølge oversikten til Kiel Institute ligger Norge på en 15. plass av 41 giverland til Ukraina. Tar man med flyktningkostnader, ligger Norge på en 9. plass.

– Hvordan kan den norske regjeringen finne det forsvarlig å bolstre den fra før bugnende statskassen med penger som indirekte er tjent på Ukraina-krigen, skriver han videre.

Schaldemose sitter i komiteen i EU-parlamentet som ivaretar forholdet til Norge og EØS-avtalen (DEEA).

Venstre-leder Guri Melby er blant politikerne som om drøyt to uker setter kurs for Brussel.

Finansminister og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum avviser på sin side kritikken.

(©NTB)