Menu
Danmarks klimaminister Dan Jørgensen (t.h.) hans canadiske kollega Steven Guilbeault på klimatoppmøtet i Dubai. Jørgensen sier han er bekymret for utviklingen i forhandlingene. Foto: Peter Dejong / AP / NTB

Dansk minister på klimatoppmøtet: – Er bekymret

Frontene er harde på klimatoppmøtet i Dubai, som fortsetter på overtid. Landene er fortsatt rykende uenige om framtiden til olje, gass og kull.

Av NTB | 12.12.2023 17:29:47

Vær: – Jeg er bekymret, sier Danmarks klimaminister Dan Jørgensen til nyhetsbyrået Reuters tirsdag.

Han er en av ministrene som spiller en viktig rolle i klimaforhandlingene i Dubai. I likhet med Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har Jørgensen vært med på å lede samtaler om noen av de vanskeligste temaene.

Jørgensen sier det er åpenbart at det trengs mer ambisiøse forslag til vedtak.

– Jeg har ikke gitt opp ennå, naturligvis. Vi tror fortsatt det er mulig, forsikrer han.

I likhet med Norge, EU, USA, Canada og mange andre land mener Jørgensen at klimamøtet må stake ut en tydelig kurs mot redusert bruk av fossil energi.

– På dette klimatoppmøtet skal vi prøve noe som aldri er blitt gjort før. Noe historisk, sa møtets generaldirektør Majid Al Suwaidi tidligere tirsdag.

Da var det offisielle sluttidspunktet for samtalene allerede passert. Hektiske forhandlinger fortsatte på overtid, men avstanden mellom landene så ut til å være stor.

Et utkast til beslutning ble lagt fram dagen før av det emiratiske vertskapet. Men det ble avvist av en lang rekke land.

– Vi kom ikke hit for undertegne dødsattesten vår, sa forhandleren John Silk fra Marshalløyene.

Dette er en av øystatene som trues av stigende havnivå i takt med den globale oppvarmingen.

Gjennomgangen har bekreftet at verden per i dag ikke ligger an til å nå klimamålene som ble nedfelt i Parisavtalen.

FN-beregninger har i stedet vist at verden er på vei mot 2,9 graders oppvarming – selv om alle land når sine egne mål om utslippskutt.

Flere kilder i Dubai tror et nytt utkast til vedtak vil bli lagt fram av det emiratiske vertskapet tirsdag kveld. En kilde sier til BBC at det vil bli gjort et nytt forsøk på komme til enighet.

Seniorrådgiver Inga Fritzen Buan i miljøorganisasjonen WWF mener det er trist signal hvis ikke landene klare å bli enige om utfasing av fossil energi.

– Klimaendringene venter ikke på oss. Det som er trist, er at endringene skjer raskere enn landene klarer å forhandle seg fram til enighet, sier hun på telefon fra Dubai til NTB.

Samtidig med innspurten i Dubai pågår et møte for arabiske oljeeksporterende land i nabolandet Qatar. Her gikk Kuwait tirsdag til frontalangrep på vestlige lands ønske om å vedta et mål om utfasing.

– Jeg er svært forundret over denne ekstraordinære insisteringen på å frata folk og mange land – mange av dem utviklingsland – en grunnleggende kilde til energi, sa landets oljeminister Saad Hamad Nasser Al Barrak.

Han hevdet at dette både er rasistisk og kolonialistisk.

Også tilhengere av utfasing bruker harde ord.

– For å unngå at Cop 28 blir det pinligste og mest håpløse nederlaget i løpet av 28 år med klimaforhandlinger, må den endelige teksten inneholde tydelige formuleringer om utfasing av fossil energi, mener USAs tidligere visepresident Al Gore.

I det omstridte utkastet i Dubai mandag var redusert produksjon og bruk av fossil energi nevnt. Men bare som ett alternativ på en liste med mulige tiltak.

– Jeg tror ikke noen her ønsker å bli assosiert med å ikke klare å leve opp til dette ansvaret, sa Kerry. Han understreket at forhandlerne sto overfor historisk beslutninger om liv og død.

– Dette er en krig for overlevelsen, la han til.

Dagen etter hevdet møtets generaldirektør at mandagens omstridte utkast nærmest var ment som en prøveballong.

– Teksten vi sendte ut, var et utgangspunkt. Da vi sendte den ut, visste vi at meningene kom til å være polariserte. Men vi var ikke kjent med landenes røde linjer. Nå har vi inntatt et ståsted der vi kan lage et nytt utkast, sa Majid Al Suwaidi.

Særlig uttrykket «utfasing» av fossil energi skaper strid på klimatoppmøtet. Tidligere er ikke fossil energi blitt omtalt direkte i offisielle vedtak i FNs klimaforhandlinger – til tross for at dette er den største kilden til klimautslipp.

En eventuell oppfordring til utfasing av fossil energi vil være inkludert i vedtaket knyttet til det som kalles den globale gjennomgangen.

Saudi-Arabia står i spissen for oljeproduserende land som overhodet ikke vil han noen oppfordring til utfasing om fossil energi. Andre arabiske oljeproduserende land støtter saudierne.

Forhandlingene fortsatte utover natten natt til tirsdag, og USAs klimautsending John Kerry (80) kom med en tydelig beskjed i et møte som ble avsluttet klokka 2.30.

(©NTB)

Flere nyheter: