reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Redningsarbeidere leter etter overlevende i et sammenrast hus i Lviv i Ukraina. Danske politikere mener Norge ikke gir nok i bistand til Ukraina med tanke på inntektene som har kommet som følge av strupingen av russisk olje- og gass. Arkivfoto: Mykola Tys / AP / NTB

Dansk kritikk av norsk Ukraina-bistand

Norge har hatt enorme gassinntekter som følge av Ukraina-krigen, men gir mindre til Ukraina enn Danmark. Det får danske politikere til å reagere.

Av NTB | 15.01.2025 12:52:33

Krig og konflikter: – Jeg synes nordmennene burde gjøre det anstendige og sende om ikke alle, så virkelig mange av de pengene til Ukraina, sier Christel Schaldemose, som representerer Socialdemokraterna i EU-parlamentet, til den danske avisen Politiken.

Avisen fyrer onsdag av en bredside mot Norge på lederplass:

– Kjære Norge, hvordan kan dere se dere selv i øynene? skriver sjefredaktør Christian Jensen.

I 2022 og 2023 tjente Norge svimlende 1270 milliarder kroner ekstra på gassalg til Europa som følge av at tilførselen fra Russland ble strupt.

Samtidig gir Danmark betydelig mer i bistand til Ukraina. Ifølge Kiel Institute har Danmark gitt i alt 7,46 milliarder euro, nesten 90 milliarder kroner, i militær og humanitær bistand til Ukraina fra krigsutbruddet i februar 2022 til oktober 2024.

Norge har på sin side gitt under halvparten, om lag 37,5 milliarder kroner (3,18 milliarder euro).

Når en gruppe norske stortingspolitikere setter kurs for Brussel i begynnelsen av februar, skal de blant annet møte representanter fra denne komiteen. Da kan de altså vente seg en skyllebøtte.

– Mitt klare budskap til Norge er at de bør sende mer når de har tjent så mye, sier Kira Marie Peter-Hansen, som også sitter i DEEA, til Politiken.

NTB forsøkte onsdag å komme i kontakt med begge de to politikerne, men uten å lykkes.

– Hvordan kan den norske regjeringen finne det forsvarlig å polstre den fra før bugnende statskassen med penger som indirekte er tjent på Ukraina-krigen, heter det videre.

Schaldemose sitter i komiteen i EU-parlamentet som ivaretar forholdet til Norge og EØS-avtalen (DEEA).

(©NTB)