Menu
Konkurransedirektør Tina Søreide (midten) og kollegene Margrethe Gulbrandsen og Magnus Reitan orienterte om vedtaket onsdag. Foto: Thomas Fure / NTB

Dagligvaregigantene får milliardbot for prissamarbeid: – Prisene har blitt høyere

Norgesgruppen, Coop og Rema 1000 har samarbeidet ulovlig om prisene i matvarebutikkene, ifølge Konkurransetilsynet. De får en bot på 4,9 milliarder kroner.

Av NTB | 21.08.2024 11:15:28

Økonomi og næringsliv: – Dette er et alvorlig lovbrudd, noe som gjenspeiles i gebyrets størrelse, sier konkurransedirektør Tina Søreide.

Onsdag holdt hun en pressekonferanse der hun delte ut et gebyr på 2,3 milliarder kroner til Kiwi- og Meny-eier Norgesgruppen, og et gebyr på 1,3 milliarder kroner til både Rema 1000 og Coop.

– De har samarbeidet om å gi hverandre tilgang til hverandres butikker på en måte som i praksis har betydd omfattende overvåking av prisendringer i hverandres butikker, sier Søreide til NTB.

– Da er det klart at prisene blir høyere, sier konkurransedirektøren.

Hun avviser at milliardgebyrene i seg selv vil føre til økte matpriser og mener det heller vil gå ut over overskuddet i kjedene.

Alle de tre kjedene avviser at de har gjort noe ulovlig og mener tvert imot at samarbeidet gagner forbrukerne.

– Det er snakk om å skanne hele butikken, alle varene til konkurrentene. De har brukt det til å innhente priser svært hyppig, i perioder flere ganger om dagen, sier prosjektleder Astrid Pleym Løseth i Konkurransetilsynet.

Tilsynet mener at kjedene har delt store mengder slik prisinformasjon med hverandre i perioden fra januar 2011 og fram til april 2018.

– Vi tok et stort beslag i 2018. Vi fant da ut at partene, basert på et samarbeid mellom dem, delte svært omfattende mengder priser. At informasjonen ble delt svært hyppig, og at de aktivt brukte den til å styre egen prising, sier Løseth.

– Vi er jo klar over at det er prisjegere i butikker. Det kan jo alle se. Nå må partene vurdere hvordan de skal tilpasse seg og sikre at de ikke samarbeider på den måten som vi har beskrevet som ulovlig, sier konkurransedirektør Tina Søreide til NTB.

– Vi har i hvert fall sett grunn til å si at de må opphøre med denne praksisen.

Konkurransetilsynet mener at personer på høyt nivå i kjedene har forstått eller blitt gjort oppmerksomme på hvordan samarbeidet kunne begrense konkurransen.

– Det er noe de har gjort fordi de ser at dette er de tjent med, sier Søreide.

– Vi stiller oss helt uforstående til Konkurransetilsynets konklusjon. Skal man være billigst, må man sjekke prisene i markedet, slik er det i alle bransjer, skriver Norgesgruppens konsernsjef Runar Hollevik i en pressemelding.

Han sier at de om nødvendig vil forfølge saken i rettsvesenet.

Partene har nå en ankefrist på seks måneder.

– Hvis de anker, så vil saken først få en ny vurdering i konkurranseklagenemnda, sier Søreide.

Deretter kan den havne i rettssystemet.

Hun mener at praksisen har gjort det mindre risikabelt for kjedene å sette opp prisene på dagligvarer og gitt dem mindre grunn til å sette dem ned for å kapre markedet.

Rent konkret har samarbeidet mellom kjedene handlet om såkalte prisjegere, som skanner varer i matbutikkene.

Konkurransetilsynet ber nå kjedene om å stanse praksisen umiddelbart.

Norgesgruppen, Coop og Rema 1000 varsler alle at de vil anke avgjørelsen.

(©NTB)

Flere nyheter: