Menu
Utenriksdepartementet hadde møte om Freia-boikotten onsdag morgen etter at en rekke bedrifter har besluttet å boikotte morselskapet Mondelez. Statssekretærene Eivind Vad Petersson og Halvard Ingebrigtsen møtte næringslivsaktører om sanksjonene mot Russland. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Coop etter Freia-møte med UD: Sikre på at det er riktig å droppe boikott

Coop Norge står fast på beslutningen om ikke å boikotte Freia etter møtet med Utenriksdepartementet og Næringsdepartementet om saken.

Av NTB | 14.06.2023 10:49:03

Krig og konflikter: – Det var et godt og oppklarende møte. Blant annet var de tydelige på at de nevnte selskapene ikke står på sanksjonslisten til EU og norske myndigheter, og så fikk vi trygghet i at sanksjonene som er besluttet, er veldig godt fundamentert og laget for å ramme Russland hardest mulig, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop Norge til NTB etter møtet onsdag morgen.

Det kom dessuten fram at initiativer utover dette er lite hensiktsmessig og lite effektfulle, ifølge Friis.

En rekke selskaper har besluttet å boikotte Freia som følge av at morselskapet Mondelez står på Ukrainas svarteliste over selskaper som fortsatt har virksomhet i Russland.

Ingen av dagligvarekjedene har ønsket å delta i boikotten, men ba om et møte med departementene for å få retningslinjer for hvordan de skal forholde seg til denne og eventuelle lignende saker.

– Vi ønsket å ta en beslutning på best mulig grunnlag fordi saken er så kompleks og berører så mange arbeidsplasser, sier Friis.

– Ansatte har vært bekymret over retningen debatten har tatt. Jeg er fornøyd med dagens beslutning. Departementet har vært tydelig på sin posisjon, sier Callanan.

– Det var et produktivt møte. Først og fremst er vi glade for at departementet sier at eieren vår Mondelez International følger alle sanksjoner mot Russland, og at vi er enige i at staten må forholde seg til de formelle sanksjonene, legger han til.

Han mener dette er den tydeligste og mest balanserte måten å operere på.

– Jeg vil oppfordre alle som har deltatt i boikotten, til å ta en prat med oss slik at vi kan hjelpe dem å forstå situasjonen, sier Callanan.

Statssekretær Halvard Ingebrigtsen i Nærings- og fiskeridepartementet sier avgjørelsen om boikott ligger hos bedriftene og kunder.

– Det som er vårt klare budskap, er at bedriftene må ta avgjørelsen selv, og vi som forbrukere må selv avgjøre. Det kan ikke vi ta stilling til for noen, sier Ingebrigtsen til Dagens Næringsliv.

– Når man tar i betraktning at en boikott kan medføre bortfall av mange hundre arbeidsplasser, så blir det en riktig beslutning å ikke boikotte, sier han.

Chris Callanan i Mondelez Norge sier de siste dagene har vært interessante, og at han har følt på bekymringene hos de 300 norske ansatte.

Statssekretærer og representanter fra embetsverket fra både Utenriksdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet deltok i møtet.

(©NTB)

Flere nyheter: