Menu
Christian Tybring-Gjedde går i gang med en ny tilværelse som uavhengig representant på Stortinget etter at han ble kastet ut av Fremskrittspartiet i sommer. Her er han på sitt nye kontor i Nedre Vollgate. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Christian Tybring-Gjeddes nye liv: – Ingen kontakt med Frp

Etter over 30 år i Frps tjeneste må Christian Tybring-Gjedde nå klare seg selv som uavhengig stortingsrepresentant. – Jeg blir mye friere i alt jeg skal gjøre.

Av NTB | 04.10.2024 06:11:20

Politikk: Den ekskluderte Frp-politikeren er allerede godt i gang med sitt siste år som folkevalgt på Stortinget. Torsdag fremmet han sitt første forslag i salen som uavhengig representant, om å øke støtten til Ukraina.

Tybring-Gjedde beskriver det som en mye friere tilværelse.

– Jeg må ikke votere, og det gjør at jeg blir mye friere i alt jeg skal gjøre. Jeg slipper å møte opp hver dag og kan være mer fleksibel til å gjøre det jeg mener er viktig.

– Jeg har ingen kontakt med partiet. Jeg syns hele prosessen har vært veldig rar, sier Tybring-Gjedde.

Han ble i sommer kastet ut av Frp etter at han kritiserte nominasjonsprosessen i sitt eget lokallag, Oslo. Han kalte innstillingen fra nominasjonskomiteen «et bestillingsverk» og «partipolitisk korrupsjon» i et intervju med TV 2.

Han forteller at også kona, tidligere Frp-statsråd Ingvil Smines Tybring-Gjedde, har forlatt partiet.

Alle effektene fra ulike valgkamper er kastet, og kjelleren er ryddet. Til og med logoen på Frp-genseren hans er klippet bort.

– Jeg er ferdig med Frp, sier han.

Tybring-Gjedde har allerede blinket seg ut to hovedsaker han vil prioritere i året som kommer:

* Å følge opp langtidsplanen til Forsvaret og sørge for at ekstrabevilgningen til Ukraina som regjeringen har foreslått, ikke blir tatt fra forsvarsbudsjettet.

* Få til sivilt-privat samarbeid innen forsvarsindustrien, for eksempel på Olavsvern base og Andøya flystasjon.

– Jeg kommer til å være på forsvarsministeren som en klegg.

Tybring-Gjedde vil også få til en tur til USA i forbindelse med presidentvalget i november og jobber for å knytte kontakter med folkene rundt Trump, som han nominerte til fredsprisen i 2019.

– Jeg tror USA trenger en leder som faktisk avskrekker litt.

– Jeg sitter ikke i den stortingsgruppa, så jeg synes det er litt unaturlig hvis jeg skal stemme på noe de er blitt enige om, sier han.

I prinsippet kan han stemme fritt.

– Men det vil være litt illojalt å stemme mot det partiet jeg er blitt innvalgt for. Men jeg må ikke stemme, og da velger jeg heller å ikke gjøre det, sier han.

– Da stemmer jeg for det jeg mener er riktig. Men sjansen for at jeg er på samme side som Frp, er jo ganske stor da. Jeg er jo også valgt inn for Oslos velgere for Frp og må ha det i bakhodet.

Tybring-Gjedde er ikke bare ferdig med Frp og snart på Stortinget. Han sier også farvel til politikken. 61-åringen avviser at han kommer til å engasjere seg i et nytt parti når perioden hans er ferdig om ett år.

– Nei, det har jeg slått fra meg. Jeg er for gammel.

Etter eget ønske har han fått plass i utenriks- og forsvarskomiteen, som er blitt utvidet med én person. For Frp møter Morten Wold. Frp-leder Sylvi Listhaug sitter i samme komité.

– Nå har jeg jobbet med dette i 30 år og tror jeg har skaffet partiet masse velgere opp gjennom. Så fant de det opportunt å si at nei, vi trenger ham ikke mer. Men det er et tilbakelagt stadium, sier Tybring-Gjedde.

Nå har han fått nytt kontor i Nedre Vollgate med utsikt over Frimurerlosjen. Enn så lenge har han gangen for seg selv. Det er litt ensomt, innrømmer han.

I Stortinget varsler Tybring-Gjedde at han kun kommer til å votere i saker som han selv har engasjert seg i. Frp må dermed stille med egne representanter i de sakene der de trenger å sikre et flertall.

Det er også en mulighet for at Tybring-Gjedde kan havne på vippen i Stortinget. For eksempel dersom Høyre, Frp, SV, MDG, KrF og Pasientfokus skal gå sammen med Venstre eller Rødt. Da vil de i så fall trenge hans stemme for å sikre flertallet.

(©NTB)

Flere nyheter: