Menu
Kronprinsesse Mette-Marit i hardangerbunad på bunadsfesten i Bygdeungdomslagets lokaler i Oslo. Fem organisasjoner, blant dem Norsk Folkedraktforum og Norges Husflidslag, har i flere år jobbet for å få norsk bunadsbruk inn på Unescos verdensarvliste. Foto: Terje Pedersen / NTB

Bunadens Unesco-nominasjon hyllet med kongelig feiring

Norsk bunadsbruk er nominert til Unescos verdensarvliste, og før jul skjer kåringen. Selve nominasjonen feires med kronprinsessen – selvsagt ikledd bunad.

Av NTB | 26.04.2023 17:14:05

Kuriosa og kjendiser: Fem organisasjoner, blant dem Norsk Folkedraktforum og Norges Husflidslag, har i flere år jobbet for å få norsk bunadsbruk inn på den gjeve og viktige verdensarvlista. Både draktene, påkledningen og ikke minst håndverket fortjener en plass, mener de.

I slutten av mars ble det kjent at nominasjonen var godkjent av Kulturdirektoratet. Direktør Marit Jacobsen i Norges Husflidslag sa da til NRK at det handler om økt bevissthet om den rike tradisjon vi har for bunadbruk i Norge.

– At den er levende, at den betyr mye for mange, at vi har en produksjon, at det er en næring og behov for utdanning innenfor feltet fordi etterspørselen er stor.

Om lag 70 prosent av alle norske kvinner og over 20 prosent av alle menn har en bunad, ifølge bladet Norsk Husflid. Nordmenn bruker bunad uavhengig av alder, kjønn, bosted og sosial status, og kanskje er den mer populær en noensinne. Det fins over 400 bunader og samiske folkedrakter.

Onsdag kveld var mange av dem representert da nominasjonen skulle feires i Bul-salen i Oslo. Med på feiringen var kronprinsesse Mette-Marit, selv iført hardangerbunad, en av flere bunader hun har. Ordfører Marianne Borgen tok imot henne iført Oslos jubileumsdrakt, designet av Eva Lie i forbindelse med byens 1000-årsjubileum.

(©NTB)

Flere nyheter: