Menu
Kong Charles III framstår som mer åpen og hjertelig enn sin mor, mener britiske kongeeksperter. Her sammen med dronning Camilla og søsteren prinsesse Anne. Foto: Andrew Milligan / PA via AP / NTB

Britene har opplevd myk overgang til ny konge

Kong Charles III ventet over 70 år før han fikk bestige kronen. Etterfølgeren til dronning Elizabeth II ser ikke ut til å gjøre store endringer i monarkiet.

Av NTB | 06.09.2023 06:35:01

Kuriosa og kjendiser: Fredag er det ett år siden britenes mest lengstsittende monark, dronning Elizabeth II, sovnet inn med familien til stede i slottet Balmoral i Skottland. 96-åringen hadde da sittet sammenhengende på tronen siden 1953.

Åtte måneder senere ble Charles og hans ektefelle Camilla kronet til britenes nye kongepar i Westminster Abbey. Så langt har den nye monarken gått inn i rollen uten å skape bølger av noe slag.

Hun mener den nye kongen har vist seg å være «ydmyk og tilgjengelig» i den verste dyrtiden britene har opplevd på en generasjon.

– Kong Charles III har ikke gjort noen store tabber. Men det har heller ikke vært et definerende øyeblikk under hans styre. Det store spørsmålet er hvordan han håndterer det stigende kravet om å unnskylde kolonistyret, sier monarkihistoriker Anna Whitelock.

– Jeg tror vi kan oppleve små forandringer, men kong Charles III reder grunnen for William. Jeg ser for meg at han blir den som moderniserer monarkiet, sier Pauline Maclaran som er professor ved Royal Holloway, University of London.

Prins William er mer populær enn sin far i popularitetsmålinger. Men det siste året har også kong Charles III steget i britenes aktelse. For ett år siden hadde 44 prosent en positiv oppfatning av Charles i Yougovs målinger. Ett år senere er 55 prosent positive til det nye statsoverhodet.

Charles berømmet også den «hjertelige solidaritet» utvist av briter som hjelper andre som sliter med økte levekostnader. Mer enn 10,6 millioner fulgte juletalen i Storbritannia. Det er de høyeste seertallene noen kongelig juletale har hatt.

Som konge har Charles gjennomført en rekke reiser i Storbritannia. Dronning Camilla har vært med på de fleste. På disse reisene oppleves kongeparet som mer åpne og tilgjengelige enn hva som var vanlig under dronning Elizabeth.

– Selv de offisielle bildene som kongehuset publiserer, er mye mer avslappet. Bildene viser litt mer menneskelighet, og Charles ser ut til å være innforstått med at disse bildene må bli tatt, sier historielærer Jonathan Spangler ved Manchester Metropolitan University.

Isteden dro kongeparet til Tyskland. I den tyske forbundsdagen oppfordret den britiske kongen til samhold mot den russiske invasjonen av Ukraina.

Statsbesøket i Tyskland er foreløpig den eneste utenlandsturen kongeparet har gjennomført. Men et nytt forsøk på å besøke Frankrike er planlagt i løpet av september.

– Overgangen til ny monark har vist seg mye mykere enn forventet. Det nærmeste kongen har vært en offentlig pinlighet, var da han ble frustrert over en penn som lakk i et møte etter tiltredelsen, sier kongeeksperten Pauline Maclaran, til nyhetsbyrået AFP.

Til tross for at mange hadde forventninger om reformer i kongehuset, har ikke Charles III gjort merkbare forandringer. Det gir støtte til dem som mener at han ser på seg selv som en overgangsfigur til den nå 41 år gamle eldstesønnen kronprins William skal ta over.

I sin første juletale takket kongen det britiske folk for den kjærlighet og sympati som ble vist etter morens bortgang. Talen ble holdt i St George’s Chapel i Windsor Castle der både dronning Elizabeth og hennes ektemann Philip er begravd.

I mars skulle Charles og dronning Camilla på sitt første utenlandsbesøk til Frankrike. Men de heftige gateprotestene mot høyere pensjonsalder satte en stopper for besøket.

(©NTB)

Flere nyheter: