Britannia Hotel i Trondheim fredes
Det ærverdige Britannia Hotel i Trondheim fredes av Riksantikvaren. Det er første gang et hotell nord for Dovrefjell fredes.
Fritid: Fredningen av det ikoniske bygget i Trondheim omfatter både fasadene mot Dronningens gate og Apotekerveita og kjente lokaler for publikum som Palmehaven og Speilsalen, opplyser Riksantikvaren i en pressemelding.
Det er første gang et hotell i denne landsdelen blir fredet, og det fjerde hotellet i Norge som fredes.
– Britannia er mer enn bare et bygg – det er også et symbol på da turismen virkelig begynte å ta av i Trondheim. Samtidig er gamle bygg en uvurderlig ressurs for framtida. Dette er et levende hus, og det beste vi kan gjøre for å ta vare på det, er å bruke det, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) i en pressemelding.
– Britannia er et praktbygg med spor fra flere epoker i norsk arkitekturhistorie. Her har det vært topp kvalitet i alle ledd. En levende by har et vitalt sentrum, et hjerte som slår, sier riksantikvar Hanna Geiran.
Valget av navnet Britannia var rettet mot turister fra England som ofte skulle videre på laksefiske.
Selskapet E. C. Dahls Eiendom i Reitangruppen har eid hotellet siden 2015.
– Vi har flere eiendommer som huser hotell, men kun ett hotell vi drifter selv, og det er Britannia Hotel. Hotellet vårt, den hvite svane, har en unik historie, og vi skal sørge for å bygge en femstjerners kultur som bidrar til en åpen og levende by – midt i Trondheim sentrum, sier eier Odd Reitan.
Dessuten fredes interiøret med trapp og telefonkiosk som ble utformet av Arne Korsmo i en modernisering på 1960-tallet. Hotellet ble sist rehabilitert i 2016-2019.
På det tradisjonsrike Britannia har det vært kontinuerlig hotelldrift siden 1870-årene, og det er et av Norges eldste hoteller. Hotellet var en viktig forutsetning for den nye turismen som fulgte moderniseringen av Norge.
(©NTB)