Borten Moe er usikker om han var inhabil
I sitt svar til kontrollkomiteen skriver Ola Borten Moe (Sp) at han stiller spørsmål ved om han burde ha erkjent seg inhabil i aksjesaken i sommer.
Politikk: – Oppsummert ville jeg nok i dag, med det jeg nå vet, vurdert erkjennelsen av egen inhabilitet annerledes enn jeg gjorde 21. juli i år, skriver den avgåtte statsråden i brevet til komiteen.
Borten Moe (Sp) gikk av som statsråd for forskning og høyere utdanning 21. juli. Til kontrollkomiteen oppgir han å være på vei ut av norsk politikk, men skriver at han kommer med noen refleksjoner om hvordan man kan unngå tilsvarende situasjoner i framtiden.
– Jeg erkjenner å ha gjort feil vurdering i forhold til hvilke verdipapirer det var mulig for meg å sitte med som statsråd, men setter spørsmålstegn ved om den habilitetsvurderingen jeg selv gjorde den 21. juli, er korrekt sett i forhold til den kunnskap jeg nå har om saken, skriver han i brevet.
– Det blir nyttig for komiteen å ta dette svaret med i vår videre behandling av habilitetssakene, og jeg tror også dette svaret legger grunnlag for flere viktige og interessante spørsmål fra komiteen i den åpne høringen 7. november, sier Almeland.
I sine innspill til komiteen trekker Borten Moe inn flere av de tidligere skandalene rundt stortingsrepresentantene de siste årene. Han peker på det grunnleggende i det norske styringssystemet og skriver at det denne gang var habilitet knyttet til aksjehandel, forrige gang dreide det seg om pendlerboliger, og at det neste gang vil være noe annet.
– Som utgangspunkt bør det være slik at om man gjør noe galt, så vet man i alle fall om det, skriver Borten Moe.
Han skriver at han ikke gjorde noe galt i forhold til de gjeldende reglene i politisk håndbok. Han skriver dessuten håndboken slett ikke var så klar på habilitet knyttet til aksjer som det kan ha blitt inntrykk av, og slett ikke for nærstående til regjeringsmedlemmer.
– Også nær familie av statsråder har blitt av offentlig interesse, og trenger innføring/veiledning. SMK bør ta ansvar for å ivareta dette, skriver Borten Moe
Avgjørelsen kom i kjølvannet av at han hadde innrømmet overfor E24 å ha brutt habilitetsreglene etter aksjekjøp i våpen- og teknologiselskapet Kongsberg Gruppen.
Han gikk også av som nestleder i Senterpartiet og kunngjorde at han ikke tar gjenvalg til Stortinget i 2025.
I brevet til kontrollkomiteen tirsdag erkjenner han feilen ved å gå til anskaffelse av de aktuelle aksjene, men at han setter spørsmålstegn ved vurderingen om at han også var inhabil var korrekt.
Som byrådsleder oppga Johansen å ha aksjer i Orkla og Telenor verdt henholdsvis 47.000 og 26.000 kroner. Sindre Finnes eide aksjer i Norsk Hydro for 42.000 kroner da Erna Solberg tiltrådte som statsminister i 2013. Ingen av dem ble automatisk erkjent som inhabile da de ble vurdert.
Ola Borten Moe trekker også fra at han som forsknings- og høyere utdanningsminister var fjernt fra å ha noen avgjørende innflytelse på saker som angikk selskapene han hadde investert i.
– Jeg vet at habilitet ikke er en matematisk øvelse, men vil likevel mene at jeg i alle fall ikke var mindre habil enn de to eksemplene jeg har vist til ovenfor, skriver Borten Moe.
Saksordfører for hele komplekset av habilitetssaker i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget er Venstres Grunde Almeland. Han sier tirsdag kveld at Ola Borten Moe har levert et grundig svar og med interessante refleksjoner.
Han oppfordrer kontrollkomiteen til å ta initiativ til gå gjennom regelverk og et opplæringsprogram.
21. juli gikk Ola Borten Moe av som forsknings- og høyere utdanningsminister.
I brevet sammenligner Borten Moe også sin sak konkret med sakene til Erna Solberg og Raymond Johansen når han beregner sin aksjepost i Kongsberg Gruppen til å utgjøre en eksponering mot ammunisjonsselskapet Nammo til en verdi på 21.751 kroner.