reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Studien viste at rotter med Alzheimer som fikk blodplasma fra menn som nylig hadde trent, fikk økt antall hjerneceller. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

Blodplasma fra nytrente menn gir god effekt på forsøksdyrs hjerneceller

Forskere ved NTNU har funnet ut at forsøksrotter med Alzheimer fikk høyere dannelse av hjerneceller ved å injisere blod fra menn som nylig hadde trent.

Av NTB | 05.09.2023 12:44:47

Kuriosa og kjendiser: – Det viktigste funnet vi ser, er nydannelse av hjerneceller. Dette er grunnen til at vi startet denne studien, sier professor Ulrik Wisløff ved NTNU til NRK.

I forsøket ble hjerneceller fra mus tilført et stoff for å simulere Alzheimer. Deretter fikk cellekulturene tilført blodplasma fra menn med god utholdenhet. De hadde avgitt blodprøve både før og etter en hard løpeøkt.

I et annet forsøk hadde rotter med genmodifisert Alzheimers sykdom blitt trent intervaller med høy intensitet i løpet av seks uker. Rotter fikk til sammen 14 runder med trent blod i løpet av seks uker.

En kontrollgruppe fikk kun tilført saltvann. Resultatet ble at rottene som fikk trent blodplasma, fikk mer enn tredoblet nydannelse av hjerneceller i hippocampus, sammenlignet med kontrollgruppen.

Den samme studien blir også nå gjennomfør på mennesker.

– Resultatene vi ser gjør at vi er optimistiske. Nå kan vi jobbe videre med å analysere nøyaktig hva det er i det trente blodet som framprovoserer dannelsen av nye hjerneceller. Det er det vi jakter på nå, sier Wisløff.

Forskerne fant at blodet fra blodprøvene etter løpeøkten hindret at hjernecellene ble mindre. I tillegg observerte forskerne at andelen friske hjerneceller ble høyere.

– Det er vist i mange studier at trening øker nydannelse av hjerneceller, men her har vi oppnådd denne effekten i rotter med Alzheimer som ikke har trent selv. De har fått tilført trent blod via injeksjoner i halen, sier forskningsgruppeleder Atefe Tari ved NTNU.

(©NTB)

Flere nyheter: