Menu
To konkurrenter drar i kampen om å vinne det tyske mesterskapet i fingerkrok. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB

Blod, brøl og bøyde ledd – dette er idretten fingerkrok

Åpne sår og fingre ut av stilling er slett ikke uvanlig i sporten fingerkrok. Søndag ble det tyske mesterskapet arrangert for 64. gang.

Av NTB | 29.04.2025 09:22:18

Sport: Rundt 180 deltakere kjempet i helgen om heder og ære i byen Pang, omtrent en times kjøretur sørvest for München.

De lærde tror at fingerkrok, som er populært i Tysklands alperegion og nabolandet Østerrike, oppsto som en måte å løse tvister på.

De tidligste skildringene av sporten går tilbake til 1800-tallet. Deltakerne på søndag var kledd i den tradisjonelle bayerske drakten kjent som «tracht».

Formatet fungerer slik at to konkurrenter sitter på hver sin side av et bord og hekter en finger – vanligvis langfingeren – gjennom en liten lærløkke. Så snart dommeren gir startsignalet, prøver hver deltaker å dra motstanderen raskt over bordet. Hele seansen varer vanligvis bare noen sekunder, og det er ikke uvanlig at fingre går ut av ledd.

I dag er fingerkrok organisert og følger strenge regler, med nøyaktig definerte mål for både bordet og lærløkken. I søndagens mesterskap var det flere vinnere i ulike vekt- og aldersklasser.

Det finnes ni klubber i Tyskland og fire til i nabolandet Østerrike, forteller Georg Hailer, leder for Tysklands eldste og største klubb, Fingerhakler Schlierachgau.

– Det er ikke farlig i det hele tatt, sier Hailer.

– Selvfølgelig blir det åpne sår og småskader på fingrene fra tid til annen. Det ser verre ut enn det egentlig er, fordi det er blod, legger han til.

– Det finnes ulike teknikker. Hvordan sitter man ved bordet og hvordan overfører man kraften sin så raskt som mulig til løkken. Og selvfølgelig trenger du en godt trent finger, sier han.

Deltakerne varmer opp ved å løfte tunge klosser eller dra i kabler med konkurransefingeren.

Designerte hjelpere sitter bak hver utøver for å fange dem hvis en av dem plutselig mister grepet og flyr bakover. Vinneren går videre til neste runde. Etter tradisjonen er det bare menn som deltar.

Det handler ikke bare om rå styrke, men også ferdighet, sier Maximilian Wölfl, en utøver fra den bayerske byen Laufach.

(©NTB)

Flere nyheter: