Menu
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Bli lærer – få deler av studielånet ditt slettet

Nå kan nyutdannede lærere i hele landet kan få slettet en betydelig del av studielånet sitt.

Av Egil M Solberg | 16.03.2023 09:22:47

Lærerutdanning: De fleste vet at Lånekassen tilbyr stipend og lån til utdanning. Men visste du at nyutdannede lærere i hele landet kan få slettet en betydelig del av studielånet sitt?

Akkurat nå er det mange som lurer på hvilken utdanning de skal søke på og hva de skal bli. Noen vurderer kanskje å bli lærere. Da kan det være kjekt å vite at Lånekassen har ordninger som gjør at nyutdannede lærere kan få slettet deler av studielånet sitt.

Et av Lånekassens oppdrag er å sikre samfunnet og arbeidslivet tilgang på viktig og relevant kompetanse. Norge trenger lærere, og for å motivere flere til å velge læreryrket, har Lånekassen ordninger som gjør at nyutdannede lærere få slettet deler av studielånet. Hvor mye du kan få slettet, kommer an på hva du har studert og hvor du begynner å jobbe.

Tar du for eksempel en femåring grunnskolelærerutdanning for trinn 1-7 på normert tid og jobber som grunnskolelærer i tre år, kan du få slettet 106 000 kroner av studielånet ditt. Har du i tillegg spesialisering innen realfag, fremmedspråk, samisk eller kvensk, kan du få slettet 50 000 ekstra, til sammen 156 000 kroner.

Og får du på toppen av dette lærerjobb i Nord-Norge, kan du få slettet enda mer: Til sammen inntil 211 000 kroner i hele Nord-Norge, og ytterligere inntil 50 000 kroner hvert år hvis du jobber i tiltakssonen, som består av Finnmark og utvalgte kommuner i Nord-Troms. Tikker du av på alle de mulige ordningene, kan du få slettet inntil 361 000 kroner av studielånet ditt i løpet av tre år.

Dette med sletting av studiegjeld for lærere oppleves av mange som komplisert, men det holder egentlig at du vet følgende:

* Lånekassen har ordninger som gjør at lærere kan få slettet deler av gjelden sin.
* De som har studert fremmedspråk, realfag, samisk eller kvensk, kan få slettet mer. De som jobber i Nord-Norge, kan få slettet enda mer, spesielt i tiltakssonen lengst nord.
* Noen av ordningene har søknadsfrist ganske raskt etter fullført utdanning, så ikke vent med å sette deg inn i hvilke ordninger som kan gjelde for deg.

Dette melder Lånekassen i en pressemelding.

Flere nyheter: