Blandede følelser hos oljepionerer som får kompensasjon
Oljepionerene krever at utbetalingen blir på linje med nordsjødykkerne når de skal kompenseres for helserisikoen de ble utsatt for.
Politikk: Reaksjonene var delte da arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) onsdag kunngjorde nyheten om at oppreisningen snart vil komme. Etter mange års kamp er det nå klart at kompensasjonsordningen vil være klar om noen måneder.
– Vi hadde nok ventet at det ville være noe litt mer konkret. Vi er jo veldig glade for at man har kommet så langt, men det var nok en del skuffede og frustrerte folk også, sier talsmann Runar Nilsen, som leder Arbeidsmiljøskadedes Landsforening ALF Offshore.
– Noen hadde nok ventet at systemet ville være klart med én gang, men nå blir det ytterligere venting. Samtidig er vi glade for at beslutningen er tatt. Døra er åpnet, og den kan ikke lukkes igjen, sier han.
Regjeringen setter av 14 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett for å få i gang rammeverket som skal administrere kompensasjonene. På nyåret vil man være klare til å behandle søknader og foreta utbetalinger.
– Vi må få plass et hurtigspor der de sykeste og svakeste blir godkjent først. Og vi må ikke ha et system som krever omfattende dokumentasjon slik at man må gjennom tidkrevende utredninger, sier Nilsen.
Foreningen har krevd at kompensasjonen kommer på opptil 7,7 til 8 millioner kroner.
– Det er viktig for oss at størrelsen sidestilles med det nordsjødykkerne fikk. Vi kan vanskelig godta at det blir noe mindre, sier Nilsen.
Rundt 400 arbeidere jobbet på norsk sokkel fra 1960-tallet til rundt 1990. Arbeiderne ble utsatt for giftige stoffer og løp en stor helserisiko, har en kommisjon senere slått fast. Mange tidligere oljearbeidere har blitt alvorlig syke, blant annet med kreft eller skader på sentralnervesystemet.
Oljepionerene har kommet med flere innspill når det gjelder hvordan ordningen skal administreres, og hvordan kriteriene skal være for hvem som skal kompenseres.
(©NTB)