Menu
Marihøner er rovdyr som spiser bladlus, og er derfor et nyttedyr for hager og planter. Foto: Tor André Johannessen / SCANPIX

Bladlusinvasjon i norske hager: – Store angrep i år

Bladlus er en kjent plage i hagen, og i år er det mange av dem. De suger til seg plantesaft, sprer virus og gjør skade på blomster, frukttrær og grønnsaker.

Av NTB | 25.07.2025 07:04:37

Kuriosa og kjendiser: – Symptomene kan blant annet være krøllete blader, stagnert vekst, klissete blader og deformerte frukter, sier forsker Gunnhild Jaastad ved Norsk Institutt for Bioøkonomi (NIBIO) til NTB.

Hun forklarer at bladlusen suger til seg plantesaft, noe som svekker plantenes evne til å vokse og utvikle seg. I tillegg sprer de virus som gjør at planter får misdannelser eller i verste fall dør.

Klimaet en viktig rolle i økningen av bladlus, ifølge Jaastad:

– Varmere klima har skapt gunstige forhold for skadedyr i områder de tidligere ikke har trivdes. Aktivitet og populasjonsstørrelse er avhengig av temperatur, sier hun.

– Det er store angrep i år, veldig store! Kanskje de største jeg har sett de seneste årene. Og det er mange forskjellige arter involvert, sier Hansen.

Om lusene har kommet for å bli, er usikkert.

– De kan komme tilbake neste år, men ikke nødvendigvis. Noen somre er nesten tomme for bladlus, men så kommer angrepene nærmest plutselig, forklarer han.

Maurene holder på mange måter bladlusene som husdyr. De stryker antennene over bladlusen, og da avgir den sukkervann som mauren tar med seg. Maurene forsvarer også bladlusene mot nyttedyr som marihøner og snylteveps.

– Dersom man hindrer mauren å gå opp i tre og busker, er man med på å legge til rette for nyttedyrene, forklarer forsker Jaastad.

Å bruke lim rundt trestammen eller busken kan hjelpe. Da setter mauren seg fast og kommer seg ikke opp i treet eller busken der bladlusa er.

– De som er tilgjengelig har mindre effekt. Det gjør at populasjoner bygger seg opp over tid.

Likevel finnes det effektive metoder, og forskerne anbefaler flere tiltak for å bekjempe bladlus. Å sprøyte med olje og såpe kan være med på å drepe overvintrende egg av bladlus, og man kan klippe bort skadede deler av planten, slik at angrepet ikke sprer seg videre.

Bladlus kan også fjernes ved å klemme dem med fingrene, men vær oppmerksom på at virus og sopp som de etterlater på plantene, ikke forsvinner ved dette.

Entomolog Lars Ove Hansen ved Naturhistorisk museum i Oslo sier til Nordstrands Blad at det er langt flere bladlus i Oslo-området i år enn det har vært tidligere.

Der det er mye bladlus, er det ofte også mye maur. Det er ikke tilfeldig.

Jaastad påpeker at det nå nesten ikke er plantevernmiddel mot insekt tilgjengelig.

(©NTB)

Flere nyheter: