Menu
Partileder Bjørnar Moxnes (R) ble i juni tatt for å stjele på Oslo lufthavn. Selv forklarer han at han glemte å betale. Dette bildet er fra i fjor. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Bjørnar Moxnes tatt for tyveri av solbriller

Rødt-leder Bjørnar Moxnes ble i juni tatt for tyveri av solbriller på Oslo lufthavn. Politiet mener han stjal med vilje, men Moxnes sier han glemte å betale.

Av NTB | 30.06.2023 20:18:14

Kriminalitet og rettsvesen: Hendelsen fant sted i juni da Moxnes var på en privat reise. Ifølge Rødt-lederen vurderte han å kjøpe et par solbriller og satte dem på hodet.

– Da jeg skulle gå videre, glemte jeg i farta at jeg hadde dem med meg og gikk ut av butikken. Seinere kom en vakt bort og spurte etter brillene. Da ble jeg utrolig flau. Framfor noen bortforklaringer var det bare å ta konsekvensene, sier han til Romerikes Blad.

«Politimesteren i Øst sikter med dette Bjørnar Moxnes […] for å ha brutt Straffeloven § 323 første ledd, jf. § 321 for å ha tatt en gjenstand som tilhørte en annen, med forsett om å skaffe seg eller andre en uberettiget vinning», står det i forelegget, ifølge NRK.

Politiadvokat Ole-Martin Gurandsrud sier at dette innebærer at han «har handlet med den nødvendige grad av viten».

Politiadvokat Elisabeth Kaspersen påpeker imidlertid til VG at alle som går ut av en butikk med ubetalte varer, blir antatt for å ha stjålet med forsett.

– Det høres verre ut enn det er. Forelegget tar ikke unntak for hendelig uhell. Har du tatt noe uten samtykke, så er det over, sier Kaspersen.

– Mitt ønske har vært å gjøre opp for meg. Jeg har jo gått ut av en butikk med briller uten å betale, så selv om det ikke var med vilje, er det ryddigst sånn, sier Moxnes.

Rødts partisekretær Reidar Strisland sier han ikke ser noen grunn til at partiet skal se nærmere på saken.

– Jeg stoler på det han sier, og ser ingen grunn til at dette skal behandles ytterligere av partiet, sier Strisland til NTB.

Rødt-lederen fikk et forelegg på 3000 kroner, som han har vedtatt. I forelegget står det at Moxnes tok solbrillene med forsett, som betyr at han tok dem med vilje:

Moxnes sier han betalte 1199 kroner for brillene etter at sikkerhetsvakten hadde tatt ham på fersken. Ifølge politiadvokat Gurandsrud er solbrillene av merket Hugo Boss.

Flere nyheter: