Menu
President Joe Biden holdt torsdag et digitalt toppmøte om energi og klima. Blant deltakerne var Brasils president Lula da Silva, samt ledere fra Argentina, Australia, Canada, Egypt, Tyskland og Mexico. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB

Biden vil gi 500 millioner dollar til Amazonasfondet

USAs president Joe Biden varsler at han vil be Kongressen om å gi 500 millioner dollar til Amazonasfondet. – Svært positivt, sier Norges klimaminister.

Av NTB | 20.04.2023 20:44:08

Vær: På et digitalt toppmøte i regi av Det hvite hus torsdag varslet Biden også at han vil be om 1 milliard dollar til Green Climate Fund, som er etablert at FNs miljøprogram (UNEP). Fondet skal hjelpe utviklingsland å møte konsekvensene av klimakrisen.

I tillegg vil presidenten gi 500 millioner dollar, eller rundt 5,3 milliarder kroner, til Amazonasfondet.

Fondet ble opprettet i samarbeid med Norge i 2009. Hensikten er å bekjempe avskoging og bevare og bidra til bærekraftig bruk av Amazonas.

– Dette er svært positivt. Vi når ikke klimamålene uten å stanse avskogingen, og Bidens løfte viser for alvor at det er internasjonal interesse for å støtte Brasils arbeid med å redusere avskogingen i Amazonas, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) i en pressemelding.

Norge har vært den desidert største giveren og har stått for om lag 90 prosent av donasjonene til fondet.

Forslaget fra Biden må først godkjennes av det republikansk-styrte Representantenes hus. Biden-administrasjonen har uttrykt at det kan bli vanskelig å få grønt lys derfra.

(©NTB)

Flere nyheter: