Menu
USAs president Joe Biden (t.v.) snakker med Japans statsminister Fumio Kishida og Sør-Koreas president Yoon Suk-yeoul (t.h.) under G7-toppmøtet i Japan i mai. Fredag tar Biden imot de to til et nytt møte på Camp David. Amerikanernes ambisjon er å danne en sikkerhetsallianse sammen med de to allierte landene, som historisk har vært bitre fiender. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

Biden håper å styrke forholdet mellom Japan og Sør-Korea på toppmøte

Biden-administrasjonen håper å sementere et vennlig forhold mellom Japan og Sør-Korea når han tar imot de to landenes ledere på landstedet Camp David fredag.

Av NTB | 18.08.2023 11:04:25

Krig og konflikter: Forholdet mellom de to landene har vært svært vanskelig etter Japans 35 år lange og brutale okkupasjon av Korea fram til 1945.

Men da Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol denne uka markerte uavhengigheten fra Japan, dvelte han ikke ved lidelsen nabolandet påførte hans folk. I stedet ble Japan hyllet som en «partner» som Sør-Korea i dag deler både verdier og interesser med.

I møte med nordkoreanske atomtrusler som skaper hodebry både i Seoul og Tokyo, var det «kommunistisk aggresjon» som ble fordømt av Yoon.

Diplomater fra de tre landene forteller til Reuters at bakteppet er felles bekymring for et mer aggressivt Kina og et uforutsigbart Nord-Korea. Beijing har trappet opp aggresjonen mot Taiwan, mens Pyongyang har gjennomført mer enn 100 rakettester siden starten av 2022.

I tillegg sier de at Yoon og Japans statsminister Fumio Kishidas personlige innsats for å bedre forholdet har vært viktig.

Det vil styrke USAs evne til å konkurrere med Kina om innflytelse i Øst-Asia og også hjelpe dem med å forsvare Taiwan ved en eventuell invasjon.

Det ventes ikke at toppmøtet i Camp David, presidentens landsted utenfor Washington, ender med noen formell sikkerhetsavtale som forplikter landene til å forsvare hverandre.

Men de tre vil bli enige om å åpne en felles kommunikasjonslinje, gjennomføring av jevnlige felles militærøvelser og om å holde trepartsmøter hvert år, opplyser amerikanske tjenestepersoner til AFP.

I 2019 satte uenighet om Japans behandling av koreanere under krigen en stopper for en avtale om etterretningssamarbeid.

Senere samme år innførte Japan restriksjoner på eksportvarer som var etterspurt i Sør-Koreas databrikkeindustri.

– Vi klarte bare så vidt å få sørkoreanske og japanske ledere til å møte oss i det samme rommet, skriver Georgetown University-professor Dennis Wilder, som jobbet i administrasjonen til George W. Bush.

Yoon har blitt møtt med demonstrasjoner i Sør-Korea på grunn av tilnærmingen til Japan, men meningsmålinger i begge land har vist større oppslutning om en bedring av forholdet enn ventet, sier Mira Rapp-Hooper, leder for Øst-Asia og Oseania i USAs nasjonale sikkerhetsråd.

Både japanere og sørkoreanere mener det er flere «fundamentale fellesverdier og -interesser som bør bringe dem sammen», sier hun til AFP.

Biden-administrasjonen tror at en omstilling av forholdet mellom de to landene, som begge står USA nært, er i gjære.

Det vil være en stor omveltning. Tidligere forsøk på å bedre forholdet har gått ad undas.

(©NTB)

Flere nyheter: