Besseberg nektet straffskyld for alle tiltalepunkter – fjernet all tvil rundt luksusklokke-anke
Korrupsjonsdømte Anders Besseberg (79) står klippefast på at han ikke gjorde noe ulovlig som skiskytterpresident. I retten onsdag ble det klart at han likevel ikke har trukket deler av anken.
Sport: De neste fem ukene kjemper Besseberg en ny kamp mot Økokrim. I fjor ble han dømt til tre år og én måneds fengsel for grov korrupsjon fra tiden som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).
Besseberg anket dommen på stedet, og 376 dager senere var han på plass i Borgarting lagmannsretts lokaler i Oslo.
Der erklærte han seg ikke skyldig etter at aktor hadde lest opp tiltalen.
– Nei, sa han klart og tydelig på skyldspørsmålet.
I oktober i fjor opplyste statsadvokat Marianne Djupesland til NTB at Besseberg hadde erkjent straffskyld og trukket den delen av anken som gjaldt luksusklokka han fikk av russeren Sergej Kusjtsjenko til sin 65-årsdag.
Disse opplysninger ville verken hans daværende eller nye forsvarerteam bekrefte før ankebehandlingen. Onsdag fjernet Besseberg all tvil ved ikke å erkjenne straffskyld på noen punkter.
Etter at retten var hevet svarte aktor Djupesland på spørsmål fra pressen om situasjonen som gjorde at hun i fjor høst uttalte at Besseberg hadde trukket deler av anken.
– Jeg tror det er riktigst at forsvarerne kommenterer det. Vi oppfattet det slik, men så viser det seg at så ikke var tilfellet, sa hun – og utdypet det slik overfor NTB:
– Vi oppfattet at det var en informasjon vi hadde fått. Det var først i ettertid at vi ble klar over at det angivelig ikke skulle stemme.
Djupesland avviser at det burde ha vært sjekket med Bessebergs forsvarere.
– Jeg synes ikke det var problematisk å si i den situasjonen vi var i da, men vi tar selvfølgelig til etterretning at det ikke var slik det sto, sa hun.
– Det er en alvorlig korrupsjonssak som ligger på rettens bord. Det dreier seg om bestikkelser over mange år, sa statsadvokaten og fortsatte:
– Vi mener å kunne bevise at Besseberg brukte sin stilling i IBU til å berike seg selv.
Djupesland anklaget ham videre for å ha latt seg smøre og fått en korrupt relasjon til Russlands skiskytterforbund og Infront (rettighetsselskap). Hun mener dette ga en splittet lojalitet som påvirket Bessebergs beslutninger.
– Vi er overbevist om at straffelovens bestemmelser er brutt. Dette er ikke et grensetilfelle for korrupsjon, det er godt innenfor, sa Djupesland.
Hun la til at det er få hendelser i saken Besseberg har bestridt. Uenigheten ligger i om fordelene er å anse som korrupsjon, og han nekter for å ha tatt imot seksuelle tjenester.
Besseberg gir sin frie forklaring torsdag og fredag. Deretter venter en lang utspørring over mange dager.
Økokrim vant fram på ni av ti tiltalepunkter.
Dommen var knusende og slo fast at Besseberg hadde mottatt fordeler som var utilbørlige (klanderverdige). Han ble kun frikjent for et klokkebytte og et enkelttilbud om prostituerte.
I tillegg til fengselsstraff kom en inndragning av gjenstander og 1,4 millioner kroner.
Ankesaken ledes av lagdommer Mette D. Trovik. Med sine 21 rettsdager varer den til 28. mai. En dom er ventet å komme i løpet av sommeren.
Besseberg var IBU-president i over 25 år. Han gikk av i 2018 etter at østerriksk politi hadde trappet opp korrupsjonsetterforskningen.
NTB fikk underveis under onsdagens rettsdag opplyst at uklarheten skyldtes en misforståelse i ankeprosessen.
I sitt innledningsforedrag onsdag sa Djupesland at saken er spesiell og den første av sitt slag fra idretten i norsk rettshistorie.
I tingretten sto Besseberg tiltalt for bestikkelser i form av dyre klokker, eksklusive jaktturer, prostituerte og en leasingbil. Anklagene er fra årene 2009 til 2018.
(©NTB)