Menu
Sittende president i Litauen, Gitanas Nauseda, må få 50 prosent av litauernes stemmer om han skal vinne valget søndag. Mindaugas Kulbis / AP / NTB

Bekymring for russisk aggresjon preger Litauens valgdag

Søndag 12. mai avholdes det valg i Litauen. Hvis ingen av kandidatene oppnår 50 prosent av stemmene, avholdes det en ny valgrunde senere i mai.

Av NTB | 12.05.2024 12:02:58

Politikk: – Litauens forståelse av trusselen fra Russland er enstemmig og ubestridelig, sier direktør Linas Kojala ved Instituttet for Øst-Europa-studier til nyhetsbyrået AFP.

De tre mest populære kandidatene er enige om forsvarssituasjonen. Siden Russland invaderte Ukraina, har frykten for at Litauen potensielt sett kan være neste på listen økt. Politikerne har imidlertid ulikt syn på Litauens forhold til Kina, som har vært anstrengt i flere år på grunn av Taiwan.

For å beholde presidentskapet i fem nye år, må han klare å oppnå 50 prosent av stemmene. Hvis ingen av kandidatene klarer det, kommer det til å bli en valgrunde nummer to 26. mai.

En av moderatkonservative Nausedas hovedutfordrere er Ingrida Simonyte, som er landets nåværende statsminister. Da han ble valgt i 2019, slo han Simonyte med 66 prosent av stemmene.

– Simonyte støttes av konservative partivelgere og liberale, mens Nauseda er en venstrekandidat når det gjelder økonomisk og sosial politikk, sier analytiker Ramunas Vilpisauskas ved Universitetet i Vilnius til AFP.

I Litauens tilfelle er det ingen liten oppgave. Landet ligger plassert på Natos østflanke i Baltikum og grenser til den russiske enklaven Kaliningrad. De baltiske nasjonene har uttrykt bekymring overfor Russlands krigføring i Ukraina. Litauen, Latvia og Estland var alle en del av Sovjetunionen, men har tatt tydelige skritt i Natos og Vestens retning, etter at de oppnådde sin selvstendighet.

Totalt er det åtte kandidater som stiller. Det kan by på utfordringer for den sittende presidenten Gitanas Nauseda. Forhåndsmålinger viser at han er den mest populære kandidaten.

Litauens president fungerer som det litauiske forsvarets øverstkommanderende. Presidentskapets innehaver skal også føre tilsyn med utenriks- og sikkerhetspolitikk.

(©NTB)

Flere nyheter: