Barth Eide: Nato jobber for sakte for Ukraina
Utenriksminister Espen Barth Eide tror Nato-sjef Jens Stoltenbergs vil lykkes med planen om langsiktig støtte til Ukraina. Men akkurat nå gjøres det for lite, mener han.
Krig og konflikter: – Vi hadde en nordisk-baltisk frokost i morges. Det er ikke noen hemmelighet at i den kretsen synes vi Nato skal jobbe enda fortere, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).
Han er i Brussel for å delta på Natos utenriksministermøte.
Dit var også Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba invitert torsdag, da Nato også markerte sin 75-årsdag.
På vei inn til et møte i Nato/Ukraina-rådet tryglet Kuleba Nato-landene om å gi dem flere forsvarssystemer av typen Patriot.
Den siste tiden har Russland latt bomber, missiler og droner regne over Ukraina. Samtidig har Ukraina i lengre tid slått alarm om at de mangler både ammunisjon og luftvern.
Natt til torsdag ble fire mennesker drept i Kharkiv i et massivt droneangrep. Tre redningsarbeidere er blant de drepte.
I tillegg er elforsyningen slått ut i store deler av Ukrainas nest største by.
– Dette er bare et spørsmål om politisk vilje. Løsningen finnes der, sier han og advarer om at dersom Ukraina taper krigen, kan Russland vende seg mot europeiske land.
Det amerikanske Patriot-systemet regnes for å være det beste til å slå ut ballistiske raketter.
– Å redde ukrainske liv, vår økonomi og våre byer er avhengig av at vi får Patriot og andre luftforsvarssystemer, sier Kuleba.
– Det er uforståelig hvorfor allierte ikke kan sende luftforsvar dit ballistiske missiler blir skutt hver dag.
– I ulike land er det ulik grad av vilje. Norge hører jo til at dem som har gått ganske langt. Men så er det noen land som holder litt mer igjen og ønsker å beholde en større beholdning selv for påkommende tilfeller. Og den diskusjonen går jo her også nå, sier han til NTB.
Eide peker også på at både Nato og EU prøver å få fortgang i våpenproduksjonen.
– Det er bedre enn det var, men det er dårligere enn det burde vært, konstaterer han.
Torsdag er det et møte i Nato/Ukraina-rådet. Om noen Nato-land der kommer med nye våpenløfter til Ukraina, gjenstår å se.
Samtidig fortsetter USA å sende våpen til Israel. Det er et paradoks, mener Eide.
– En del av det de forsyner Israel med, er jo luftforsvarssystemer som Ukraina godt kunne ha brukt for nå. Det er jo litt av grunnen til at det er viktig at vi andre bidrar raskt nå mens vi venter på amerikanerne.
– Men jeg synes det er et paradoks at Israel fortsetter å få våpen når Ukraina ikke får våpen, sier utenriksministeren.
Men både Biden-administrasjonen og mange republikanere vil gjerne ha Ukraina-pakken igjennom, føyer han til.
Planene innbefatter at frivillig og kortsiktig støtte skal erstattes av et langsiktig, flerårig fond som alle landene må betale inn til.
Håpet er at planen kan vedtas på toppmøtet i juli.
– Det er viktig at toppmøte ender med enighet om noe for Ukraina. Og der tror jeg denne planen er noe det går an å bli enig om. Det tror jeg skal gå, sier Eide.
Han viser til signaler fra Ungarn om at de ikke vil stå i veien.
– Det hjelper oss til å tro at dette faktisk blir noe.
– Det er viktig at dette ikke blir noen sovepute. Det er et godt mål, men i skyttegravene i Ukraina så er det jo faktisk våpen og ikke løfter som avgjør.
– Jeg vil ikke ødelegge festen. Men hovedbudskapet mitt i dag er Patriots, sa Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba da han ankom Natos hovedkvarter like etter feiringen av forsvarsalliansens 75-årsdag torsdag.
I et intervju med Reuters peker Kuleba på at Nato-land har mer enn 100 Patriot-systemer på lager, men at de engang ikke har vært villige til å gi Ukraina fem til sju av dem, noe som anses for et minimum.
Barth Eide mener det er et reelt dilemma for mange land hvor mye man vil tappe egne lagre for å hjelpe Ukraina.
I USA har en hjelpepakke til Ukraina på 66 milliarder dollar stått bom fast i Kongressen i nærmere et halvt år, godt hjulpet av Trump-lojale republikanere.
Eide har også tro på at Stoltenberg kan lykkes i å få alle landene med på den nye planen om at Nato heretter skal koordinere støtten til Ukraina.
(©NTB)