Menu
Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) har ikke lykkes med sitt fastprisprosjekt. Foto: Torstein Bøe / NTB

Bare 130 bedrifter har tegnet fastprisavtaler på strøm

Kun 130 av Norges drøyt 200.000 bedrifter har så langt inngått fastprisavtaler på strøm. Regjeringens fastprisregime skulle redde norsk næringsliv, men nå er det klart at prosjektet har feilet.

Av Egil M Solberg | 12.01.2023 22:10:23

Fastpris: Regjeringen har omtalt fastprisavtaler som «plan A, B og C» når det gjelder å håndtere strømpriskrisen i Bedrifts-Norge. Men så langt har interessen vært heller laber.

Ifølge en rundspørring som NTB har foretatt torsdag, har rundt 50 bedrifter inngått en fastprisavtale med Statkraft, mens 80 har inngått avtale med Lyse. Altså til sammen 130 bedrifter.

Norge har i dag 208.800 bedrifter med én eller flere ansatte, ifølge tall fra SSB. Det betyr at så langt har bare 6 promille av bedriftene inngått en fastprisavtale på strøm.

Konfrontert med tallene har statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) én konklusjon: – Avtalene må bli bedre, sier han til NTB.

Rundt 90 prosent av kraftselskapene i Norge er offentlig eid av kommuner, fylkeskommuner og staten.

På spørsmål fra NTB om hvordan han synes kraftselskapene har fulgt opp regjeringens oppfordring om å tilby gode nok fastprisavtaler, svarer Støre:

– De kan gjøre det bedre. Og flere kan melde seg på. Det finnes en lang rekke kraftselskaper som ikke har kommet med tilbud. Bare fire av Norges rundt 175 kraftprodusenter tilbyr i dag fastprisavtaler – Statkraft, Lyse, Hafslund og Å Energi.

Støre mener samtidig det er lovende at prisene har falt med rundt 30 prosent på én måned.

– Avtalene kan bli bedre ved at markedet får tid til å virke, at bedriftene får meldt inn de behovene de har, og at kraftselskapene svarer ut det. Derfor må vi ikke stoppe opp nå, sier statsministeren, som advarer mot å erstatte fastprissystemet med en annen støtteordning nå.

(NTB)

Flere nyheter: