Menu
Avskogingen avtar i den brasilianske delen av Amazonas, viser nye tall. Foto: AP / NTB

Avskogingen avtar i Brasils del av Amazonas

Avskogingen i den brasilianske delen av Amazonas var i april 68 prosent lavere enn i samme måned i fjor, viser ferske tall fredag.

Av NTB | 12.05.2023 20:44:05

Vær: Dette er gledelig nytt for Brasils president Luiz Inacio Lula da Silva, som helt har lovet å stanse avskogingen som skjøt fart under forgjengeren Jair Bolsonaro.

Til tross for Lulas løfte ble det i årets tre første måneder ryddet større områder enn noensinne i den brasilianske delen av verdens største regnskog, men i april gikk utviklingen i riktig retning.

329 kvadratkilometer med skog ble rett nok ryddet i april, men dette var langt mindre enn i samme måned i fjor da 1.026 kvadratkilometer ble hogd og ryddet, viser en analyse av satellittbilder utført av Brasils romfartsorganisasjon.

Det er også knyttet til dels stor usikkerhet i tallene ettersom skydekke ofte gjør det vanskelig å oppdage alle områdene som ryddes.

Tallene er uansett langt mindre oppløftene for cerradoen, savanneområdet sør for Amazonas. Der ble 782 kvadratkilometer ryddet i april, en økning på 30 prosent fra samme måned i fjor.

– I Amazonas er avskogingen redusert med 40 prosent hittil i år, men det gjenstår å se om dette er en trend, sier han.

Den kritiske sesongen for hogst i Amazonas er vanligvis mellom juli og oktober. Da regner det lite, og tømmerfirma og storbønder hogger, brenner og rydder nye områder ved hjelp av bulldosere og skogsmaskiner.

– Vi har akkurat satt punktum for en regjering som støttet avskoging, konstaterte Romulo Batista fra Greenpeace i mars

Få dager etter at Lula inntok presidentkontoret, ble det norskstøttede Amazonasfondet gjenåpnet. Norge har vært den klart største bidragsyteren til fondet, som støtter tiltak for å redusere avskoging i Brasil.

Sammenlignet med februar i år, da det ble ryddet 322 kvadratkilometer, økte avskogingen i april.

– Situasjonen i cerradoen er kritisk, mens det er positive tegn i Amazonas, konstaterer Daniel Silva ved WWFs avdeling i Brasil.

Miljøorganisasjoner mener det uansett vil ta tid for Lula å snu trenden fra årene da Bolsonaro var president.

(©NTB)

Flere nyheter: