Menu
Wikileaks-grunnlegger Julian Assange er på plass i Strasbourg for å vitne i Europarådet. Foto: Pascal Bastien / AP / NTB

Assange: – Journalistikk er ikke en forbrytelse

Julian Assange forsvarte journalistikken da han tirsdag uttalte seg for første gang etter at han ble løslatt fra fengsel.

Av NTB | 01.10.2024 09:41:31

Kriminalitet og rettsvesen: – Journalistikk er ikke en forbrytelse, men en bærebjelke i et fritt og informert samfunn, sa Assange da han besøkte Europarådet i Strasbourg.

Dette er Wikileaks-grunnleggerens første offentlige uttalelse på 14 år.

– Jeg er ikke fri i dag fordi systemet fungerte. Jeg er fri etter flere år i fengsel, fordi jeg erkjente meg skyldig i journalistikk, fortsatte han.

Assange ble løslatt fra britisk fengsel i juni, og siden har han oppholdt seg i sitt hjemland Australia.

Cellen i Belmarsh-fengselet i London, der Assange satt fengslet i flere år mens han kjempet mot å bli utlevert til USA, omtaler han selv som et «fangehull».

Wikileaks-grunnleggeren beklaget om han virket nølende eller usikker når han ga sine uttalelser, og sa han fortsatt jobber med å tilpasse seg livet som en fri mann etter flere år med isolasjon.

Etter et besøk i Sverige i 2010 ble han siktet for voldtekt og seksuelle overgrep mot to kvinner, noe Assange avviste.

Siktelsen gjorde at Assange fryktet å bli utlevert til Sverige og deretter USA, noe som førte til at han søkte tilflukt i Ecuadors ambassade i London i sju år, før han ble hentet ut av britiske myndigheter og fengslet.

Etter fem år og to måneder i britisk fengsel inngikk han et forlik med amerikanske myndigheter som innebar at han ble dømt til fengsel like lenge som han hadde sittet inne i Storbritannia.

Etter rettsmøtet på øya Saipan i Stillehavet ble Assange løslatt. Deretter returnerte han hjem til Australia.

– Rettferdighet for meg selv er utelukket fordi den amerikanske regjeringen har skriftlig insistert på at jeg ikke kan reise en sak mot dem i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen eller be om en anmodning fra informasjonsloven om hva de har gjort mot meg som følge av utleveringsbegjæringen, sa han.

– Jeg vil være helt tydelig: Jeg er ikke fri i dag fordi systemet fungerte.

Assange sa videre at ytringsfriheten står ved et «mørkt veiskille».

– Kriminalisering av nyhetsinnsamling er en trussel mot undersøkende journalistikk over hele verden. Jeg ble formelt dømt av en utenlandsk regjering for å ha bedt om, mottatt og publisert sannferdig informasjon om den myndigheten mens jeg var i Europa.

– Journalister skal ikke straffeforfølges for å gjøre jobben sin. Journalistikk er ikke en forbrytelse, sa Assange.

Han avsluttet sin egen uttalelse for rådet med å si: «I 2010 bodde jeg i Paris. Jeg dro til Storbritannia og kom aldri tilbake – før nå. Det er godt å være tilbake.»

– Jeg vil takke alle som har kjempet for min løslatelse og som har forstått, viktigst av alt, at min løslatelse er koblet til deres egen frigjøring. Dersom én av oss faller gjennom sprekkene, vil sprekkene utvide seg og ta med seg resten av oss.

Assange er i Strasbourg for å tale til Europarådets menneskerettighetskomité Pace, som i en tidligere rapport har slått fast at Wikileaks-grunnleggeren var en politisk fange.

Det ble tatt rettslige skritt mot Assange i 2010 etter at australieren og hans Wikileaks publiserte hundretusenvis av lekkede og hemmeligstemplede amerikanske dokumenter om Afghanistan- og Irak-krigene.

Utenfor Europarådet tirsdag sa Assange, som hadde med seg sin kone Stella og Wikileaks-redaktør Kristinn Hrafnsson, at han ikke har mulighet til å søke rettferdighet for måten han ble behandlet på.

Assange fikk stående applaus fra komitémedlemmene i Europarådet da den 90 minutter lange sesjonen ble avsluttet tirsdag formiddag.

Flere nyheter: