Årets lønnsoppgjør er i gang
LO overleverte fredag sine krav til NHO i årets lønnsoppgjør. – Årets vakreste eventyr, sier NHO-sjefen.
Arbeidsliv: – Jeg har forventninger til at vi skal komme fram til et godt resultat, så det ser jeg fram til, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik på vei inn til Næringslivets Hus der hun overleverte sine krav til NHO fredag.
På spørsmål om hva hun mener er «et godt resultat», svarer hun:
– Det får vi vente og se. Nå skal vi starte opp, så får vi se hvor vi havner.
Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør, som betyr at det kun forhandles om lønn. Fristen for forhandlingene er tirsdag 18. mars.
Dersom det blir brudd i forhandlingene, vil partene bli innkalt til mekling hos Riksmekleren som i så fall vil foregå mandag 31. mars og tirsdag 1. april.
– Vi ser at solen skinner, og at det snart er vår. Det tar vi med inn i forhandlingene, sa LO-sjefen i starten av møtet der kravene ble overlevert.
I en pressemelding understreker hun at det går godt mange steder, selv om det er uro i verden.
– Industrien går så det griner. Det er rom for et godt og solid lønnsoppgjør, som gir økt kjøpekraft, sier hun.
Hun framhever at LO alltid er ansvarlige og innstilt på å finne en løsning.
– Vi lever i usikre tider med økonomisk uro. Det er viktig å huske at det også betyr usikre tider for arbeidsfolk. Folk trenger trygghet og stabilitet, og da må arbeidstakere få sin andel av kaka, også når det er usikre tider, sier LO-lederen.
– Vi står i en verdenssituasjon som er preget av usikkerhet. Det må vi ha med oss inn i oppgjøret, sa NHO-sjef Ole Erik Almlid da møtet startet.
Han omtalte lønnsoppgjøret som «årets vakreste eventyr».
– Vi håper at vi finner en god løsning i forhandlingene. Hvis ikke går vi til mekling, og det har vi også god erfaring med, sa Almlid.
– Lykke til oss alle sammen, la han til.
I en pressemelding understreker NHO at vi står i en global handelskrig og at utviklingen i internasjonal handel er langt mer usikker enn for bare kort tid siden.
– For bedriftene er det viktig at den samlede lønnsveksten ikke blir for høy, og at en større andel av lønnstilleggene forhandles lokalt med utgangspunkt i hver enkelt bedrifts økonomi, produktivitet, framtidsutsikter og konkurranseevne, sier Almlid.
Utvalgets jobb er å beregne pris- og lønnsnivå og lønnsvekst i forskjellige bransjer i forkant av lønnsoppgjøret.
Slik skal man sørge for at partene i lønnsoppgjøret benytter samme tallgrunnlag når de forhandler.
Hovedkravet fra LO er økt kjøpekraft, hvor lavlønn og likelønn skal prioriteres.
NHO har vist til store ulikheter i norsk næringsliv, der særlig byggebransjen sliter, og krever størst mulig grad av lokale forhandlinger under årets lønnsoppgjør.
I forrige uke økte teknisk beregningsutvalg (TBU) anslaget for prisveksten i år, fra 2,5 til 2,7 prosent. Det kan få konsekvenser for lønnsoppgjøret.
(©NTB)