Menu
Jordans utenriksminister Ayman Safadi (t.h.) tok mandag imot Syrias utenriksminister Faisal Mekdad og utsendinger fra Saudi-Arabia, Irak og Egypt, for å diskutere normalisering til president bashar al-Assads regime. Foto: AP / NTB

Arabiske ledere enige om å bekjempe syrisk narkotikasmugling

Arabiske ledere vil slippe president Bashar al-Assad inn i varmen igjen, men vil også ha slutt på omfattende produksjon og smugling av narkotika fra Syria.

Av NTB | 01.05.2023 20:04:03

Kriminalitet og rettsvesen: Jordans utenriksminister Ayman Safadi var mandag vert for utsendinger fra Syria, Saudi-Arabia, Irak og Egypt, først og fremst for å diskutere hvordan president Bashar al-Assad etter år med borgerkrig kan hentes inn i varmen igjen.

Før møtet hadde Safadi en samtale på tomannshånd med sin syriske motpart Faisal Mekdad. Temaet var ifølge jordansk UD blant annet «et jordansk initiativ for å finne en politisk løsning på krisen i Syria».

– Dette møtet er begynnelsen på en arabiskledet politisk vei mot en løsning på krisen, sier Safadi.

Captagon er et sentralstimulerende og amfetaminlignende stoff som smugles i stort omfang fra Syria og beskrives som landets største eksportvare. Assad-regimet anklages for selv å være dypt involvert i captagonindustrien

I en uttalelse etter møtet i Amman heter det at Damaskus har gått med på å «ta de nødvendige steg for å få en slutt på smuglingen over grensa til Jordan og Irak» og i løpet av de neste månedene skaffe en oversikt over hvem som produserer og smugler narkotika til nabolandene.

Mekdad kommenterte ikke uttalelsen.

– Vi er enige om mekanismer for å starte trygg og frivillig retur i samarbeid med FN, heter det i uttalelsen fra møtet.

Den omfattende produksjonen av captagon-piller i Syria var også tema for samtalene i Amman.

Lederne diskuterte også hvordan landene i regionen skal bidra til å møte de humanitære behovene i Syria, særlig i lys av jordskjelvene som rammet 6. februar, samt hvordan syriske krigsflyktninger skal hjelpes hjem.

(©NTB)

Flere nyheter: