Åpner utstilling viet «solskinnsmaleren» Dahl – berømt ute, uglesett i Norge
Når Blaafarveværket åpner lørdag, byr det blant annet på det de kaller «en historisk utstilling» – viet den såkalte solskinnsmaleren Hans Dahl.
Kultur og underholdning: Ifølge pressemeldingen er dette den første museumsutstillingen viet Hans Dahl noensinne.
Hans Dahl (1849–1937) malte idylliske skildringer av det vestlandske fjordlandskapet befolket av livsglade unge jenter i tradisjonelle folkedrakter, badende nymfer eller scener fra folkelivet.
Dahl sa selv at han ønsket å male «ljost og leikande» og oppnådde stor internasjonal popularitet, blant annet hos to tyske keisere og private samlere.
Men han ble aldri høyt vurdert som kunstner av de toneangivende kretser i Norge, ble ikke innkjøpt til norske offentlige kunstsamlinger i sin levetid, og er fremdeles knapt representert i norske museer. Samtidige kritikere anså hans kunst som «i Bund og Grund unorsk», «uten alvor» og at den ga «et vrængebilde av norsk natur og folkekarakter».
I sin samtid solgte Dahl bilder for store penger over hele verden, inkludert Europa, Amerika, Australia og Midtøsten. Han var blant de mest gjengitte norske kunstnerne rundt århundreskiftet, med reproduksjoner solgt som postkort, kalendere og i kunsttidsskrifter.
Utstillingen på Blaafarveværket er tilrettelagt av Tone Sinding Steinsvik og kurator Sverre Følstad, og støtter seg på flere års forskning, inkludert Frode Skag Storheims ferske biografi om Dahl.
Den «representerer en utfordring til den kanon av kunstnere som hittil har dominert norsk kunsthistorie, og viser en kunstner som fant sitt publikum utenfor de offisielle, nasjonale institusjonene», heter det i pressemeldingen.
(©NTB)