Menu
Leder av valgkomiteen Mette Nord før LOs 36. ordinære kongress i Oslo kongressenter. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Åpent hvem som blir ny LO-leder

Hvem blir ny leder i LO – Fellesforbundets nestleder Kine Asper Vistnes, eller Styrkes forbundsleder Frode Alfheim? Valgkomiteen har frist til torsdag.

Av NTB | 05.05.2025 17:03:29

Politikk: Styrke-leder Frode Alfheim hadde mistet stemmen, men ikke motet da han mandag gjentok at hans kandidatur som ny LO-leder består også etter at nestleder Kine Asper Vistnes i Fellesforbundet kom på banen.

Det var ingen panikk i LOs ledelse selv om ny lederkabal ikke var klar da LOs kongress åpnet mandag. Først torsdag ettermiddag skal valget gjennomføres.

– Valgkomiteen får jo mer å gjøre under kongressen. De må jo jobbe mens de andre får sitte her og følge forhandlingene. Men det tror jeg går på en helt grei måte, var avtroppende leder Peggy Hessen Følsviks kommentar til NTB.

Hun viste til at det i tidligere år var vanlig at forberedelsene til valg på ny ledelse i Landsorganisasjonen skjedde under gjennomføringen av kongressen, ikke i forkant som nå.

– Jeg tenker at jeg har noe å tilføre LO hvis jeg skulle bli valgt, sa en hes Alfheim på vei inn i LO-kongressen mandag formiddag.

– Nå er det opp til valgkomiteen å finne det beste laget til det beste for LO. Så er det opp til kongressen å bestemme, svarte Kine Asper Vistnes diplomatisk da hun ankom salen.

Men etter TV 2s avsløring om at han hadde hatt et forhold til en lokal leder i forbundet og ikke meldte seg inhabil da han forhandlet med henne om sluttavtale, trakk han seg som kandidat.

Han meldte også forfall til LO-kongressen og er sykmeldt fra jobben som leder i Fellesforbundet.

– Nå trenger vi arbeidsro. Og jo mer vi snakker med dere, jo mindre tid har vi til å gjøre andre ting, sier hun til NTB.

Da kongressen ble satt, var et av de første punktene på programmet å erstatte Alfheim i valgkomiteen med hans nestleder Lill-Heidi Bakkerud i Styrke. Hun vil arbeide for hans kandidatur som ny LO-leder.

Hvilken av kandidatene valgkomiteen måtte foretrekke kan også påvirke hele lederkabalen i LO, forklarer hun. Ledelsen i LO er satt sammen av en leder, to nestledere, en førstesekretær og fire sekretærer. I år har hele fem av de åtte sagt at de ikke stiller til gjenvalg.

– Det er jo åtte posisjoner som skal fordeles, og de må på en måte balanseres. Det er fordelingen mellom offentlig og privat sektor, og det er spørsmål om kvinner og menn. I tillegg må det være slik at ulike forbund føler seg representert, forklarer Nergaard.

Fellesforbundet med sine 175.000 medlemmer er dessuten den største aktøren når frontfagene setter standarden i lønnsoppgjørene.

– Som LO-leder skal du på en måte være leder for alle. Du skal ikke representere eget forbund i ledelsen. Du skal være den som sørger for at både Fellesforbundet og Fagforbundet og små LO-forbund som Fengsel og friomsorg og Lokmann blir hørt, sier Nergaard.

I forkant av torsdagens valg har derfor både Forbundet Styrkes leder Frode Alfheim og kandidaturet til Kine Asper Vistnes fra Fellesforbundet innvirkning på hvordan valgkomiteen setter sammen hele ledelsen i LO for de neste fire årene.

– Jeg kjenner begge disse to som solide, stødige folk med lang erfaring. Begge har sittet i sekretariatet, de har jobbet med mange ulike saker. Så det er to gode kandidater vi har, sier Peggy Hessen Følsvik om de to.

LOs valgkomité hadde plutselig ingen kandidater til å overta etter Peggy Hessen Følsvik da Jørn Eggum onsdag i forrige uke trakk seg. Nå har den i stedet fått et omvendt problem: To kandidater, som begge har støtte blant flere forbund.

Med Eggum som kandidat til å overta stafettpinnen etter Peggy Hessen Følsvik så alt ut til å være solid avklart. Eggum, frontfagenes ubestridte talsmann og leder i Fellesforbundet var klar for opprykk. Med bred støtte fra forbund på både privat og offentlig side av fagbevegelsen var det liten tvil om at han var den som skulle ta LO videre.

Mette Nord, lederen i LOs valgkomité, hadde mandag ikke klar en innstilling, men sier at de har «gode samtaler». I løpet av den første dagen av kongressen i Folkets Hus på Youngstorget, ble Nord observert i flere samtaler.

Fafo-forsker Kristine Nergaard har i en årrekke forsket på arbeiderbevegelsen og kjenner LOs historie inngående.

Tradisjonelt har makten i LO vært fordelt mellom Fellesforbundet og Fagforbundet, altså mellom organiserte i privat næringsliv og organiserte i det offentlige. De to til sammen representerer nesten 600.000 av de 22 LO-forbundenes medlemmer.

Ofte har det vært slik at når LO har hatt leder fra Fellesforbundet, har første nestleder vært fra Fagforbundet, som har rykket opp ved lederskifter.

(©NTB)

Flere nyheter: