Ap-nestleder åpner for asylbehandling i tredjeland
Det kan bli aktuelt for Norge å behandle asylankomster i tredjeland, sier Ap-nestleder Tonje Brenna. Det er noe FN har advart mot.
Politikk: – Om det kommer på plass en avtale i EU, hvor vi bruker felles mekanismer til å håndtere ankomster og ID-avklaringer i tredjeland, er vi åpne for det, sa Brenna, som også er arbeids- og inkluderingsminister, på Politisk kvarter i NRK mandag.
Der møtte hun Frp-leder Sylvi Listhaug til debatt.
Men den ordningen ble skrotet straks britenes nye statsminister Keir Starmer kom til makten i sommer.
Britisk høyesterett hadde allerede slått fast at planen var ulovlig fordi migranter sto i fare for å bli sendt tilbake til hjemlandet eller til andre land der de risikerte å bli mishandlet.
I EU har derimot diskusjonen rundt å opprette asylsentre i tredjeland blusset opp det siste halvåret.
Italia har allerede tatt i bruk slike sentre i Albania.
På det siste EU-toppmøtet i oktober ble det vedtatt å undersøke om det i det hele tatt er mulig å opprette asylsentre utenfor EUs grenser.
Men ideen om asylsentre i tredjeland er samtidig omstridt. EU-politikere på venstresiden mener slike sentre kan innebære brudd på folkeretten.
Et annet EU-tiltak, nemlig å betale land rundt Middelhavet for å hindre migranter i å sette ut i båter, fikk nylig kraftig refs fra EUs ombudsmann.
– Målet er å stoppe asylstrømmene til Europa og stoppe drukningene i Middelhavet. Vi ser også at EU ønsker å gjøre dette. Alle andre partier stritter dessverre imot, men dette er jo ikke bærekraftig, mener Listhaug.
Brenna tror de fleste norske partier kan være interessert i å se på en felles europeisk løsning på dette området.
– Men å late som Norge alene kan håndtere det som skjer som konsekvens av krig og uro andre steder i verden, er et overforenklet bilde.
– Jeg skulle ønske at Norge var i front på å få til dette, i stedet for bare å vente på at andre gjør jobben, sier Listhaug.
– Det vil kreve strenge avtaler for å sikre at folk som står i fare for å bli utsatt for tortur eller umenneskelig eller nedverdigende behandling i hjemlandet, ikke blir sendt tilbake, samt at de ikke blir utsatt for slik behandling i det aktuelle tredjelandet, sier Nystuen til NTB.
Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) reagerer enda sterkere.
– Å sende asylsøkere fra Norge til asylmottak utenfor Europa vil innebærer en alvorlig ansvarsfraskrivelse der Norge betaler seg ut av ansvaret for verdens flyktninger, sier generalsekretær Mads Almaas.
– Vi vil ikke kunne garantere for sikkerheten deres eller at de får tilgang til en rettssikker asylprosedyre. Storbritannias forsøk på å sende asylsøkere til Rwanda ble stoppet fordi det ville være i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, sier Almaas.
Også Listhaug har tatt til orde for at det opprettes asylsøkersentre i utlandet, lignende ordningen Storbritannia forsøkte å få på plass i Rwanda.
Danmark har gått i bresjen å bremse migrasjonen gjennom å opprette slike mottakssentre. En rekke andre EU-land stiller seg nå bak ideen, som ville vært utenkelig for bare et halvår siden.
Likevel ser både Listhaug og Brenna nå mot EU.
Ifølge Gro Nystuen ved Norges institusjon for menneskerettigheter vil det imidlertid være krevende å opprette asylsentre i tredjeland.
Han peker på at FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har advart kraftig mot å flytte asylprosessen til land utenfor Europa.
(©NTB)