Anne Sverdrup-Thygeson får Akademikerprisen
Professor Anne Sverdrup-Thygeson får Akademikerprisen for sitt arbeid med å verne om artsmangfoldet i naturen.
Ifølge FN står én million dyre- og plantearter i fare for utryddelse, og utviklingen går i feil retning. Naturmangfold – mangfoldet av levende organismer – er under press over hele verden.
– Prisvinneren er en sjelden akademiker som utmerker seg både med en omfattende forskning og vitenskapelig produksjon, og en bred formidling i samfunnet. Hun har i Norge tatt rollen som en sentral formidler av hvordan artsmangfold og bærekraft henger sammen, sier juryleder Jan Inge Eidem for Akademikerprisen.
«Mange av oss er blitt bedre kjent med insektenes forunderlige verden gjennom prisvinnerens forfatterskap. Med engasjerende og forskningsbasert kunnskap skildrer hun mangfoldet til disse panserkledde små krypene og de viktige tjenestene de gjør for naturen som å bestøve og bryte ned dødt materiale til ny jord. Vi møter henne ofte som ekspertstemme i mediene, som kronikør, debattant, sakprosaforfatter, barnebokforfatter og som foredragsholder», skriver juryen i begrunnelsen.
Prisen er en skulptur av Nico Widerberg og 150.000 kroner i støtte til prisvinners arbeid i kunnskapsformidling. Akademikerprisen deles ut av Akademikerne, som er hovedorganisasjonen for høyt utdannede. Prisutdelingen finner sted 25. oktober på Sentralen.
Anne Sverdrup-Thygeson er professor i bevaringsbiologi, forsker og underviser i naturforvaltning, insektøkologi og skogens biomangfold (NMBU).
– Å få denne prisen, å få slik støtte fra et bredt fagmiljø som det Akademikerne representerer, er rett og slett stort. Det gir meg energi og pågangsmot til å fortsette å formidle om mitt fag, bevaringsbiologi, i samfunnet. Til å fortsette å snakke og skrive på vegne av titusenvis av små og stemmeløse arter, på en måte jeg håper alle kan forstå sier Sverdrup-Thygeson.
(©NTB)