Menu
To belarusiske pass blir vist fram i Tallinn For mange belarusere som har flyktet, står de nå overfor et umulig valg: Reise hjem for å fornye passet, eller bli papirløs flyktning. Foto: Sergei Grits / AP / NTB

Andrej har ikke pass lenger – frykter å bli pågrepet hvis han drar hjem

Hundretusener av belarusere har flyktet fra hjemlandet, men sliter nå med å stable nye liv på beina i utlandet.

Av NTB | 05.11.2023 09:02:35

Krig og konflikter: Det er anslått at en halv million mennesker har forlatt Belarus etter det omstridte valget i 2020 der den autoritære lederen Aleksandr Lukasjenko ble utropt til valgvinner. Det utløste store demonstrasjoner som regimet slo hardt ned på.

For 29-åringen Andrej, en programmerer som flyktet til Tyskland, er det stadig nye problemer. Hans belarusiske pass har gått ut på dato, noe også oppholdstillatelsen hans i Tyskland har.

Men Belarus utsteder ikke lenger pass på ambassader rundt om i verden, kunngjorde landet 4. september.

Andrej sier lakonisk at myndighetene i Minsk klarer å gjøre livet hans surt selv i Tyskland.

– Jeg står overfor et forferdelig valg: Bli en ulovlig immigrant i Tyskland, eller dra tilbake til Belarus der jeg trolig blir arrestert, sier 29-åringen.

Han var en av mange som flyktet etter valget for tre år siden. Mange av dem som gjorde som ham, er i samme båt og er nå uten gyldige dokumenter.

Lukasjenko-regimets avgjørelse om å stanse passutstedelsen kom 4. september i år. Human Rights Watch kaller det en hevnaksjon mot dem som rømte landet. Menneskerettsgruppa sier Andrej og andre som ham, risikerer politisk forfølgelse dersom de vender hjem for å forsøke å ordne seg nytt pass.

Minst 24 slike pass er blitt utstedt av myndighetene i Litauen.

Anitta Hipper, en talsperson for EU-kommisjonen, sier at de som ikke kan få pass fra sitt hjemland, må forsøke å få ett fra landet de bor i. Hun sier kommisjonen støtter Litauens midlertidige løsning,og overvåker situasjonen.

I Tyskland, der Andrej bor, blir hver enkelt sak behandlet individuelt. Tysklands innenriksdepartement har sagt at myndighetene må vurdere om det er mulig for personer uten pass å dra hjem, eller om Tyskland kan gi dem dokumenter som et alternativ.

Men personen det gjelder må da bevise at hen har oppholdstillatelse – og begrunne hvorfor det er umulig å dra til hjemlandet.

Andrej sier at han trenger en umiddelbar løsning. Han har mistet jobben og får ikke en ny uten oppholdstillatelse. For å søke om flyktningstatus, sier advokatene at han trenger dokumenter fra Belarus for å bevise at han ble forfulgt der. Han sier at han ble pågrepet og utsatt for vold i forbindelse med demonstrasjonene i 2020.

– Dette er myndighetenes hevn mot alle belarusere som kjempet for demokrati og sto opp mot Lukasjenkos politikk, sier han.

– Myndighetene gjør det klart at de ikke ønsker opposisjon i noen form, og gjør alt for å hindre folk fra å delta i valgene, sier den belarusiske analytikeren Valerij Karbalevitsj.

Rundt 1500 mennesker er politiske fanger i Belarus, ifølge menneskerettsgrupper. Blant dem er fredsprisvinner Ales Bjaljatski.

Oleg Gaidukevitsj, nestleder i det belarusiske parlamentets innenrikskomité, sier at det bare er ekstremister som frykter å dra tilbake til Belarus.

– De som har flyktet, har lenge jobbet for andre land, for Polen, Litauen og USA. Så få pass fra de landene og bli der, sier han.

– Ikke ett eneste dokument i verden er verdt prisen for menneskets frihet, sier hun.

Hennes ektemann er blant dem som soner en lang fengselsstraff for å ha organisert demonstrasjoner.

Tikhanovskaja sier at eksilpolitikerne har utviklet et pass for det Nye Belarus, som kan være en bekreftelse på passholderens identitet og brukes som reisedokument.

– Vi lærer av de baltiske landene, som utstedte pass i eksil under sovjetokkupasjonen. Veldig snart skal vi be myndighetene i EU om å anerkjenne vårt nye pass, sier hun.

Ifølge Valerij Kaveluski, utenriksminister i Tikhanovskajas skyggeregjering, er det minst 62.000 belarusere som nå har et kritisk behov for nytt pass.

– Dette skal ikke bare bli et symbol, men også et praktisk verktøy som kan forene det store samfunnet av belarusere rundt om i verden, sier han.

Et par som flyktet fra Belarus til Polen, forteller at de trenger pass til sin nyfødte datter.

– Det er utrolig, men myndighetene i Belarus fratar ikke bare meg en framtid, men også barnet mitt. Vi blir tvunget til å få et pass fra et annet land, for jeg kan definitivt ikke dra tilbake til Belarus, sier mor Nina (27).

Kunstneren Aleh Osipau (33) flyktet til Ukraina. Passet gikk tapt da bygningen han oppbevarte det i ble truffet av et russisk rakettangrep. Nå bor han i Ukraina uten papirer.

– Passet til Nye Belarus er uten tvil noe som redder og gir håp til folk i en håpløs situasjon, sier han.

I Litauen og Polen, som har det største antallet belarusere i eksil, har de forsøkt seg på en kreativ løsning. De vil utstede et ettårig «utenlandsk pass» som verifiserer identiteten til passholderen og gir dem rett til å reise.

Eksperter sier at Lukasjenko ønsker å nøytralisere en betydelig del av opposisjonen før parlamentsvalget neste år og presidentvalget i 2025.

Opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja , som mange mener vant valget i 2020, har selv gått i eksil. Hun sier at ingen belarusere bør dra hjem.

Det er ingen land som anerkjenner eksilregjeringen. Men Kaveluski sier at flere land har sagt at de er interessert i den nye passløsningen.

(©NTB)

Flere nyheter: