Menu
Hydro Aluminium Karmøy er et av Europas største aluminiumsverk. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Analytiker: Overdreven frykt for å rammes av handelskrig mellom EU og USA

Frykten for at Norge skal havne i skvis i en handelskrig mellom EU og USA er overdrevet, mener analytiker.

Av NTB | 28.01.2025 07:01:49

Økonomi og næringsliv: Både statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) mener at med Donald Trump i førersetet i USA er det viktig at Norge holder seg på godfot med EU.

Argumentet har vært hyppig brukt i den pågående striden om innføringen av EUs omstridte energiregelverk.

– For det første er vi i en urolig tid med en forhåndsvarslet handelskonflikt mellom USA og Europa. Da må vi ta alle forholdsregler, sa Støre fredag i forrige uke.

Norge kan bli skadelidende i en handelskrig mellom USA og EU, med høye tollmurer på begge kanter, med mindre vi tas under EUs vinger, argumenteres det.

Men det er ikke analytiker Varg Folkman ved tankesmia European Policy Centre (EPF) så sikker på.

– I Brussel hører man ofte om listene med amerikanske produkter EU vil innføre toll på, om Trump gjør alvor av truslene sine. Enkelte argumenterer for en såkalt negativ liste, hvor alle amerikanske varer, bortsett fra noen utvalgte produkter man er avhengig av, får økte tollsatser, sier Folkman.

– Men det er ingen grunn til at Norge skal frykte EUs tollister i en eventuell ny handelskrig. De vil være rettet mot USA alene, slår han fast.

Det er også en utbredt frykt for at dersom USA innfører straffetoll på kinesiske varer, kan disse bli dumpet på det europeiske markedet. EU kan da innføre høyere toll på varer som vindturbiner, elbiler, stålprodukter, elbilbatterier og lignende.

Men dette er ikke varer som Norge selger mye av til EU.

Sistnevnte er et handelsvirkemiddel som lar land innføre toll eller importkvoter om de frykter at en ekstraordinær situasjon vil ødelegge hjemlig industri, forklarer Folkman.

Et eksempel var da EU innførte en generell toll på stål i 2018 som et mottiltak for Trumps ståltoll. Den gang var det i tillegg stor overproduksjon av stål i verden, og EU ville beskytte egen industri.

Men som EØS-land fikk Norge unntak – som fortsatt gjelder.

Likevel, det kan være grunn til å frykte nye sikringstiltak fra EU, som kan ramme norsk industri, mener Folkman.

Samtidig har EU har allerede innført en rekke handelsrestriksjoner på særlig kinesisk aluminium ettersom aluminiumsmarkedet allerede er preget av overkapasitet.

– Det er derfor grunn til å tro at EU allerede har tatt grep som gjør det mindre nødvendig å gå til et bredt sikringstiltak som vil ramme Norge, sier EPC-analytikeren.

– Terskelen er også høy for å innføre sikringstiltak. EU har bare innført fire slike siden 1995, påpeker han.

– Vi bør diskutere om risikoen er så stor som ledende politikere skal ha det til, og under hvilke omstendigheter ting kan gå galt, sier han.

– Heller enn å la resonnementet gå på tomgang bør politikerne forklare akkurat hvilke trusler vi står overfor, hvor sannsynlig det er at de realiseres, og hvilke handelstiltak vi ikke trenger å bekymre oss for, sier analytikeren.

NTB har forelagt Folkmans uttalelser for Statministerens kontor, som ikke ønsker å kommentere saken, men viser til Støres uttalelser på fredag.

Han peker på at dersom USA hever tollsatsene på europeiske varer, vil EU svare med å heve tollen på amerikanske produkter. Andre lands varer vil ikke bli rammet.

Folkman skiller imidlertid mellom tollsatser og såkalte sikringstiltak.

– Den store jokeren er et sikringstiltak på aluminium, som Norge eksporterer mye av til EU. Her kan det være grunn til bekymring, sier han.

Folkman etterlyser klarere vurderinger fra politikerne.

(©NTB)

Flere nyheter: