Menu
Divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet forteller at koronasituasjonen høsten 2020 bekymret helsemyndighetene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Ampert telefonmøte skapte splid mellom NFF og helsemyndighetene: – Situasjon som bekymret oss

Et telefonmøte i november 2020 skal ha gjort stemningen mellom Norges Fotballforbund og Helsedirektoratet «fiendtlig». Særlig ett spørsmål skal ha fått helsetoppene til å riste på hodet.

Av NTB | 02.10.2024 06:31:23

Sport: Episoden framkommer i den nye boken «Slaget om landslaget».

På formiddagen 14. november 2020 sitter Helsedirektoratet, Norges idrettsforbund (NIF) og Norges Fotballforbund (NFF) i et telefonmøte. Uenigheter knyttet til fotballandslagets forestående reise til Romania skaper det som i boka omtales som «amper» og «fiendtlig» stemning.

NFF er blitt sterkt frarådet å reise, men kvelden før har forbundet signalisert offentlig at de har planer om å reise til Bucuresti med en redusert tropp. Årsaken er at landslagslege Asle Kjellsen har innhentet samtykke fra tidligere smittevernoverlege Tore Steen i Oslo kommune til at landslagsspillere med bosted i utlandet kan reise hjem.

Sannheten er imidlertid at de i stedet skal reise til Romania. Det får helsetoppene til å reagere skarpt.

«Jeg har fått vite at dere har tenkt å reise til tross for at vi har vært helt klare på at dere ikke bør gjøre det. Jeg vil virkelig fraråde dere å gå om bord i det flyet», siteres Helsedirektoratets divisjonsdirektør Linda Granlund på under møtet.

Divisjonsdirektør Granlund var ifølge bokforfatterne Arilas Ould-Saada og Magnus Braaten den som snakket mest under det betente møtet.

Granlund beskrives som «frustrert». Så kommer ifølge boken spørsmålet fra NFFs daværende generalsekretær Pål Bjerketvedt som virkelig setter fyr på stemningen.

Han åpner for at landslaget kan sette til side rådene til helsetoppene og sier angivelig:

«Og hva har dere egentlig tenkt å gjøre med det?»

– Jeg har ikke brukt uttrykket «blåser i». Men det er riktig at jeg skisserte et scenario, som en tenkt situasjon. Ikke som en besluttet handling. I det jeg husker som et konstruktivt møte, skriver den tidligere NFF-toppen.

NTB har også stilt divisjonsdirektør Granlund flere spørsmål om det omtalte møtet. I en epost skriver hun:

«På denne tiden var smittesituasjonen dramatisk mange steder i verden. I Europa hadde stadig flere land eksplosiv økning i smitten. Helsedirektoratet har et helhetlig ansvar for helseberedskapen i Norge, og dette var en situasjon som bekymret oss».

Granlund har blant annet fått spørsmål om hvordan hun opplevde møtet, og om Helsedirektoratet står fast ved at var rett å sterkt fraråde landslaget å dra. Divisjonsdirektøren har ikke besvart dette.

«Når det gjelder fotballandslaget var vår rolle å presisere hvilke regler som gjaldt for smittekarantene i Norge. Helsedirektoratet deltok imidlertid ikke i selve smittesporingsarbeidet. Den oppgaven lå hos Oslo kommune ved kommunelegen», heter det videre fra Granlund.

«Hvis du lurer på om vi vil ringe politiet, sperre inngangen til flyet eller sette i gang noe apparat for å hindre dere, så er svaret nei. Det har vi verken tid eller mulighet til. Vi har viktigere ting å drive med. Men vi fraråder dere altså å dra, og det kan få konsekvenser senere om dere gjør det».

Fotballpresident Lise Klaveness, som på daværende tidspunkt var toppfotballsjef, er i en uttalelse til NTB kritisk til måten myndighetene behandlet idretten de aktuelle dagene.

– Regjeringen grep inn og tolket forskriften annerledes enn helsemyndighetene i Oslo. De ga NFF et tydelig råd om ikke å reise. Alt dette skjedde mens laget satt i bussen på vei til Gardermoen for å reise av gårde med eget charterfly. Rådet ble respektert, selv om NFF mente dette var både feil og en unødig inngripen, sier hun.

– Det bekrefter egentlig det inntrykket jeg hadde av NFF, nemlig at de hadde en direkte vilje til å faktisk ikke bry seg om reglene, eller å prøve å finne og benytte seg av eventuelle smutthull i reglene. Utad ville det vært med på å undergrave befolkningens tillit til håndteringen av pandemien. Elitefotballen er viktige forbilder for befolkningen, legger han til.

Høie legger til at han mener det var riktig å fraråde fotballandslaget å dra til Romania.

Samtidig gir idrettspresident Berit Kjøll og NIF-jurist Tord Jordet angivelig sin støtte til helsemyndighetene. De mener at det «ikke er forsvarlig» å reise til Bucuresti.

NTB har bedt Bjerketvedt kommentere spørsmålet han er gjengitt på i boka, at han ifølge forfatterne skal ha tatt til orde for å blåse i myndighetenes strenge pålegg.

Ifølge forfatterne skal Granlund under møtet ha svart følgende på Bjerketvedts spørsmål:

Daværende helseminister Bent Høie mener innholdet i boka dokumenterer at NFF håndterte pandemien dårlig.

(©NTB)

Flere nyheter: