Menu
Bordet på Utah State Correctional Facility der 48-årige Taberon Honie ble henrettet med giftsprøyte i august i fjor. Foto: Rick Bowmer / AP / NTB

Amnesty: Økning i antall henrettelser tross at færre land gjennomfører dem

Amnesty dokumenterte 1518 henrettelser i fjor. Det er det høyeste tallet siden 2015, men samtidig var antall land som henrettet det laveste som er registrert.

Av NTB | 08.04.2025 02:12:50

Kriminalitet og rettsvesen: Den kraftige økningen skyldes først og fremst utviklingen i Iran og Saudi-Arabia. Iranske myndigheter henrettet minst 972 personer, mens Saudi-Arabia tok livet av minst 345. Det er dobbelt så mange som året før, skriver Amnesty i en pressemelding.

Sammen med Irak, som henrettet minst 63 personer, står disse tre landene for over 90 prosent av alle kjente henrettelser i 2024.

– Det er en brutal påminnelse om hvordan dødsstraff brukes for å skape frykt og kontroll heller enn rettferdighet, sier Bergdis Joelsdottir, leder for politikk og samfunn i Amnesty International Norge.

Ifølge Amnesty finnes det ikke pålitelig informasjon om bruken av dødsstraff i disse landene. Kina antas fortsatt å være det landet som henretter flest mennesker.

Rapporten viser samtidig at stadig flere land tar avstand fra dødsstraff. I fjor var det kun 15 land som gjennomførte henrettelser, noe som er det laveste antallet Amnesty noensinne har registrert.

– Da vi startet denne kampen for 50 år siden, var det færre enn 20 land som hadde avskaffet dødsstraff. I dag er det 113. Dette er en av de største suksessene i det globale arbeidet for menneskerettigheter, sier Joelsdottir.

Over 40 prosent av alle henrettelsene de dokumenterte i verden i 2024, gjaldt narkotikarelaterte lovbrudd.

– Henrettelser for narkotikarelaterte lovbrudd viser tydelig hva som er galt med dødsstraff. Uansett hvor i verden den brukes, er den først og fremst et våpen mot fattige og marginaliserte. Eller den brukes som et verktøy for autoritær undertrykkelse, sier Joelsdottir.

Amnesty publiserer hvert år en rapport som dokumenterer dødsdommer og henrettelser i landene som fremdeles har slik straff. Rapporten inkluderer ikke tall fra Kina, Nord-Korea, Vietnam og Afghanistan.

Amnesty viser til at Zimbabwe i fjor avskaffet dødsstraff i fredstid, mens Malaysia fjernet automatisk dødsstraff for narkotikarelaterte lovbrudd.

(©NTB)

Flere nyheter: