Menu
Landsbyen Aita al-Shaab i Libanon ved grensen til Israel 13. november. Det har vært flere sammenstøt mellom Israel og Hizbollah siden krigsutbruddet i Gaza 7. oktober. Foto: Hussein Malla / AP / NTB

Amnesty og HRW: Israelsk angrep på journalister må etterforskes som en krigsforbrytelse

Det israelske angrepet som drepte en journalist og såret seks andre i Libanon i oktober, må etterforskes som en krigsforbrytelse, mener Amnesty og Human Rights Watch.

Av NTB | 07.12.2023 10:50:37

Krig og konflikter: Reuters-journalisten Issam Abdallah (37) ble drept i et rakettangrepet sør i Libanon 13. oktober. Angrepet kom fra den israelske grensa ikke langt unna og var et målrettet angrep, ifølge Reportere uten grenser.

Ytterligere to Reuters-journalister, Thaier Al-Sudani og Maher Nazeh, ble såret i angrepet.

De øvrige sårede var to journalister fra det qatarske mediehuset Al Jazeera og to fra det franske nyhetsbyrået AFP.

Journalistene filmet israelske angrep på libanesisk territorium da de ble angrepet. Alle var utstyrt med hjelmer og skuddsikre vester merket «presse».

Undersøkelser gjort av AFP og Reuters, peker mot at en stridsvogngranat, kun brukt av den israelske hæren (IDF), forårsaket eksplosjonen som drepte Abdallah.

AFP har blant annet studert satellittbilder som viser at israelske stridsvogner opererte i området angrepet kom fra i denne perioden.

– Det faktum at journalistene ble utsatt for to separate angrep med 37 sekunders mellomrom, utelukker hypotesen om at dette var et utilsiktet angrep, konkluderer ekspertene.

IDF nekter for at de utfører målrettede angrep på journalister, men uttalte dagen etter angrepet at de er lei seg for at journalisten ble drept, og at de etterforsker hendelsen. En talsperson for den israelske regjeringen sier de ikke er kjent med funnene i undersøkelsene, men står fast ved at IDF ikke angriper sivile.

– Vi har gjort alt vi kan for å få dem ut av fare, sa Eylon Levy.

Den ene av AFP-journalistene, fotograf Christina Assi (28), ble alvorlig såret og måtte senere amputere et bein. Hun er fortsatt innlagt på sykehus, opplyser arbeidsgiveren hennes.

Vitner AFP har snakket med, sier at det ikke var noen militær aktivitet i området journalistene befant seg i. I tillegg mener eksperter at det er usannsynlig at IDF forvekslet journalistene med Hizbollah-krigere og begrunner dette med at helikoptre og droner drev omfattende rekognosering i området.

(©NTB)

Flere nyheter: