Akrobattrening før småflystyrten – søket fortsetter i Vinddalsvatnet
Den 61 år gamle, erfarne flyeleven drev trolig trening med akrobatikk før småflyet styrtet i Vinddalsvatnet tirsdag. Fortsatt er det ingen spor etter flyet.
Kriminalitet og rettsvesen: – Vår øverste prioritet er å bistå med å finne ut hvor flyet har havnet, for å finne det og de antatt omkomne. Alt tyder på at det er i Vinddalsvatnet, sier politiadvokat Trygve Ritland i Vest politidistrikt til NRK.
De to i flyet var instruktør Ivar Harald Henriksen (74) fra Bergen og eleven Tore Iversrud Marthinsen (61) fra Ringsaker.
Ritland understreker at søket er vanskelig. Vinddalsvatnet i Bjørnafjorden kommune er rundt 65 meter på det dypeste.
– Det er et lite fly, hvor nødpeilesenderen ikke har sendt noe ut, og det er heller ingen sort boks.
Torsdag ettermiddag opplyser han til NTB at det ikke er noe nytt fra leteområdet, og at etterforskningen pågår for fullt.
– Vi forsøker å innhente informasjon om hvor flyet kan ha gått ned, blant annet gjennom å avhøre vitner.
– Vi har gjort undersøkelser andre plasser også, etter andre tips, men vi ender tilbake med å søke her. Vi mener at vi er på rett plass, sier han til avisen.
Han avkrefter samtidig mistanker fra vitner som mener det motsatte.
– Nå sitter nok ikke de på de samme opplysningene som vi gjør. Vi har gjort nye analyser og vi har pratet med flere vitner. Vi søker her fortsatt, svarer Birkeland.
– Så fløy de til Flesland igjen. Der forberedte deg seg på bakken, tok av, og på vei tilbake igjen, forulykket de, sier han til Bergens Tidende.
All informasjon er viderebrakt til Havarikommisjonen, og fungerende leder Karl Bjarne Kapaasen i luftfartsavdelingen der bekrefter opplysningene: Avgangen fra Flesland var klokken 15.02, og planlagt retur til Flesland var trolig cirka 15.30.
– Det at vi ikke finner biter av flyet, kan indikere at flyet er helt, og at innslaget i vannet derfor kanskje ikke var så hardt, og at farten ikke har vært så stor. Det kan tyde på et forsøk på kontrollert nødlanding, sier Kapaasen til kanalen.
Før flyet forsvant, ble det meldt om motorproblemer.
– I meldingen til flytårnet på Flesland har de brukt ordet «mayday» og vurdert det til en nødssituasjon. Det skal finnes et opptak av nødmeldingen som Havarikommisjonen vil få tilgang på, sier Kapaasen.
Innsatsleder Atle Birkeland forteller til Bergensavisen at de mener de søker på rett sted.
Ifølge leder Bjørn Egenberg i Bergen Aero Klubb ble Marthinsen hentet av Henriksen på Stord ulykkesdagen. Han forklarer at Marthinsen var en erfaren og fullverdig flyger, men at han skulle utvide sertifikatet sitt fra standard privatflyger til også å kunne fly akrobatikk.
Havarikommisjonen sier til NRK at ting foreløpig kan tyde på forsøk på en kontrollert nødlanding.
(©NTB)